Gå direkt till Nyheten (Sjukhuset i Lidköping öppnar mottagning i tält:
– Vi vill inte ha in smitta i sjukhuset!)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 15 augusti 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sjukhuset i Lidköping öppnar mottagning i tält:
– Vi vill inte ha in smitta i sjukhuset!

Publicerad tisdag, 24 mars 2020, 16:02 av Björn Smitterberg

Från och med onsdag, vid 13-tiden, kommer alla patienter som kommer till Lidköpings sjukhus för att få blessyrer omsedda att hanteras av akutläkare och -sköterskor redan ute på parkeringsplatsen.
De riktigt allvarligt sjuka, som kanske kommer i ambulans med svåra skador, hjärtinfarkt eller hjärnblödning, tas emot inne på sjukhusets akutmottagningar.

Maria Helgesson, sjuksköterska på akutmottagningen, visar att den som hostar får göra  det i ett papper som sedan hamnar i en påse som  försluts.
Maria Helgesson kommer då att ha skyddsutrustning – men det är brist på sådan och därför användes inte sådan vid pressvisningen.

Det är en akutmottagning som finns i de uppvärmda tälten på parkeringsplatsen utanför det som normalt är entré till akutmottagning. Här kan flera patienter tas om hand samtidigt, och händer, fötter och knän kan röntgas, sår kan sys ihop och benbrott gipsas.

Anosheh Mohammadzadeh, specialistläkare och stf processchef för medicinkliniken samt medicinskt ansvarig läkare för akutmottagningen,
har planerat och hållit i trådarna för verksamheten i tält – dels i tält som sjukvården hade i lager och dels en militär akutmottagning.

Sedan finns en öppning där patienten får gå hem. Eller om det är allvarligt – fortsätta in på akutmottagningen.

Patienter som har symptom på coronavirus tas om hand här, personalen har skyddsutrustning. Men provtagning sker inte här. Infektionskliniken där sjuka i coved-19 läggs in finns i Skövde.

Två av akutläkarna som kommer att flytta jobbet ut i tält är Christian Alex och Emma Peterson.
Det är varmt och skönt i tältet-

Den här mottagningen, där man blir personligt insläppt av ett sjukvårdsbiträde, har kompletterats med ett tak där man får köa och sedan tas emot av sköterskor och läkare inne i tältet, kommer att vara öppen från onsdagslunch och därefter varje dag mellan 08 och 21. Upp till fem patienter kan undersökas och behandlas samtidigt. Kanske kommer det hit hundra per dag. Om trycket öar så kan det bli fler.

För att möta en ökning av patienter som kan vara smittade med coronavirus har flera planerade verksamheter på sjukhuset ställts in. Detta för att kunna hantera tillgången på personal bättre.

________________
Alla bilder är klickbara till större format