Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Infopandemi med ångestpolitik)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 26 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Infopandemi med ångestpolitik

Publicerad fredag, 20 mars 2020, 13:11 av Björn Smitterberg

Från sin lite vintersnuviga mötesfria tillvaro har redaktören börjat undra om allt är vettigt som pågår i namn av  coronavirus.
Plötsligt finns det miljarder, över tusen miljarder, i skattkistorna.
Så låter det inte när fattigpensionärerna vill ha några hundralappar till sitt dagliga bröd.

Det är just nu inte lätt att vara saklig och veta vad man skriver när det gäller coronaviruset. Sanningen ena timmen kan vara osanning nästa. Det är lätt att bli missförstådd och bli utsatt för att vara ryktesspridare.

Redaktören ifrågasätter en del saker.
Inte om dem som arbetar direkt med sjukdomar och virus – det är tuffa kunniga hedervärda personer.
Redaktören undrar hur det kommer sig att ekonomer, fondrådgivare m fl har lyckats ta sig in och plötsligt säga att det finns tusentals miljarder att hämta.
Det kan vara contraproduktivt. En del ekonomiska problem består i att några med makt plötsligt släpper allt dom har och i offentlighetens ljus (TV-kamerornas?) släpper alla ekonomiska tyglar.

Så sent som på fredagsförmiddagen släpptes en miljard lös i kultur- och idrottsvärlden. Hur pengarna ska fördelas – ja, det vet man inte än. Men det var ju en bra nyhet att komma till en TV-sänd presskonferens med. Man borde varit mer specifik, och mer försiktig med siffrorna. Redaktören gjorde i början på veckan en enkel huvudräkning och upptäckte att det via presskonferenser släppts 1.900 miljarder kronor. Det mesta bara lite övergripande dedikerat.
Tacka för att vi får börsras.

Redaktören oroas över hur det gamla trygga Sverige kunde hamna här – det tycks ju inte finnas några beredskapslager.
Tankarna går till energikrisen på 1970-talet. Handfallen stod regeringen då.

Man har i årtionden fattat bekymmerslösa beslut som över en natt kan bli felaktiga. Det här har pågått i snart 25 år. Det som fanns har bränts eller skänkts bort utan att ersättas.  På 1970- och 1980-talen var det ändå självklart med förråd. Mest känt var ju oljan. Nu räcker det med en orkan på Atlanten så blir ett tankfartyg försenat och oljan börjar sina i Svedala. När skogen brinner finns inte utrustning. Brandmän och poliser måste ha specialtillstånd för att använda ansiktsmasker som konstruerades för 30 år sedan och som egentligen inte är tillåtna.

Vem tar ansvar för tryggheten egentligen? Är det bara pengar som samlats i ladorna för att ekonomer och politiker fritt ska slå sig för bröstet nu?
Här tycks det saknas grävande journalister.

Regeringen gläds över alla andningsskydd. Men hur är det egentligen med tillgången på att snabbt mäta tempen på personer? Det var ju en synnerligen framgångsrik metod i Kina och Japan bl a.

Så finns det dom som vill få mycket uppmärksamhet. När Lidköpingsnytt i förrgår frågade om en viss sprittillverkare i Lidköping skulle tillverka handsprit så kom det inget svar. Men när de stora medierna frågar – då minsann…

Jag misstror inte alla dom som jobbar för att minska spridningen av coronaviruset. Tvärtom.
Det som oroar mig är att man plötsligt har tusentals miljarder som delvis underblåser oron. Så småningom ska detta betalas, och redaktören tror sig veta vilka som får betala – Pensionärerna. Nu har politikerna fått en ursäkt för att slippa höja pensionerna till människor som saknar betydelse i valprocesserna.

I kväll och i morgon kan det bli jubel i stugorna, men inte på läktarna i Uppsala. Bandy-finaler med Lidköping i huvudroller. Lycka till.

Kom ihåg – hälsa på pensionärerna som är ute och går – men gör det på någon meters avstånd. Det finns medier som hävdar att pensionärer ska stanna hemma. Det är fel. Men man ska hålla avstånd. Bra är också att använda handskar, så man slipper oroa sig för smitta på dörrhandtag, hissknappar och annat.

En uppmaning finns att hosta i armvecket. Någon hade bråttom på en lokal tidning i vår närhet – det stod att man skulle hosta i knävecket. Den hostningen klarar inte redaktören…

För många blir det en ensamhetens helg. Hoppas det snart går över. Tvätta händerna, tvätta allt misstänkt. Håll ut. Det är vårdagjämning. Tofsvipan var synlig över åkrarna invid 44:an på torsdagen.

Ha en riktigt god helg – hoppas den blir solig och öppnar för att alla ska kunna promenera.

6 kommentarer på “Hört på stan: Infopandemi med ångestpolitik”

 1. Kenneth skriver:

  Så utomordentligt bra skrivet.
  Jag är mer orolig av den ekonomiska baksmällan än viruset.

 2. Maggan skriver:

  Det bästa jag läst på länge, trots den korta svängninstiden.

 3. Rolf Essnert skriver:

  Håller med till 100 %.

 4. Roger skriver:

  Stämmer bra det är väldigt svårt att lita på politikerna och alla experter tex Anders Tegnell som nu enligt Aftonbladet kan bli nationel hjälte för vad?

 5. Anne skriver:

  Så sant! Varför talar inte politikerna om hur/om pensionärerna ska ersättas med tanke på att deras premiepensionspengar störtdyker. Alla andra verkar ju hållas under armarna……..

 6. Jim_Ljung skriver:

  De ä ju skildnad på Skit o pannkaka,som ni vet!
  vi gamla kostar ju bara massa pengar, så har de alltid varit.
  klarar man inte att passa ungar eller laga cyckeldäck ä de kört!
  Förr var det ättestupan, när man blev te last… ;-)

Kommentarerna är stängda