Gå direkt till Nyheten (Trafikverket föreslår: Bygg ut Skaravägen!)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 11 augusti 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Trafikverket föreslår: Bygg ut Skaravägen!

Publicerad måndag, 16 mars 2020, 13:00 av Björn Smitterberg

En ny utredning om väg 49 – delen mellan Alebäcksrondellen och korsningen med Brogårdsleden i Skara – är på remiss. Förslaget innebär att de 15 kilometer som är mellan de båda korsningarna byggs om till 2+2-väg med 100 kilometer i timmen som högsta tillåtna fart.
Arkivbild: Alebäcksrondellen.

Förslaget är nu utskickat till kommunerna Lidköping och Skara på remiss.

Det beskrivs som det mest lönsamma och innebär även att flera korsningar måpste byggas om, liksom en del sidovägar. Priset bneräknas bli 170 miljioner kronor.

Även Brogårdsleden berörs, men med mindre förändringar.

– Sträckan Lidköping-Skara är en mycket viktig pendlingsväg både för arbets- och studiependling och har ingen tågförbindelse som al-ternativ för pendling. Den utgör även en del av kopplingen Lidköping – Skara – Skövde vilket ses som den viktigaste kopplingen mellan Skaraborgs två lokala arbetsmarknadsregioner, skriver Trafikverket i studien.

Befintlig skylt i Skara

Dagligen trafikeras sträckan närmast Lidköping av cirka 8.600 fordon per dygn. Närmare Skara sjunker intensiteten något.

Om inga åtgärder vidtas kommer hastigheten på sträckan mellan Alegårdsrondellen och Brogårdsleden att sänkas till 80 kilometer i timmen – troligen 2023.

Priset för ombyggnaden till 2+2-väg med nya korsningar beräknas bli 170 miljoner kronor vilket Trafikverket bedömer som mycket lönsamt. Men priset är inte helt fastställt än. Negativt är att utsläppen från trafiken ökar med ökad hastighet.

Vissa åtgärder som föreslås kan genomföras på kort sikt med pengar som redan finns. Bl a har ombyggnad av korsningen vid E20-Brogårdsleden påbörjats.

Korsningen mellan 49/Brogårdsleden och väg 184 (mot Falköping) föreslås bli ombyggd. Byggstart i år.

Hela projektet kan, om inte extra pengar anslås bli helt färdigt år 2040 men byggs då i etapper.

Det som talar för en snabbare investering är att det saknas andra färdsätt än bil/buss på sträckan mellan Lidköping och Skövde via Skara. Även behovet av att öka trafiksäkerheten talar för satsningen och satsningen innebär säkrare övergångar för djurlivet vilket i dag är ett växande problem på flera platser.
En ombyggnad är också motiverad av Brogårdsleden då Skara kommun vill växa på norra sidan av vägen.

7 kommentarer på “Trafikverket föreslår: Bygg ut Skaravägen!”

 1. Kennet skriver:

  Det skulle vara bättre för Lidköpings del om man byggde vägen mellan Alebäcksrondellen och Risa.

 2. Håkan skriver:

  Fantastiskt bra och relativt billigt jämfört med andar projekt som att bygga ett badhus som visserligen tas ur annan börs! Min uppfattning är att bygga infrastruktur är alltid lönsamma

 3. Kim Thieme skriver:

  På tiden!!! hoppas nu att inte MP sätter sig emot detta!!

 4. Nisse skriver:

  Känns väl rätt rimligt att använda en rondell snarare än en korsning – utan blir det ganska svårt att köra mot Lidköping från Falköpings-hållet i rusingstid?

 5. Ove Nordström skriver:

  Håller med Kennet.

 6. Svempa skriver:

  Håller med Kennet totalt.

 7. Lidköpingsbo skriver:

  Ett kanonbra förslag!!

Kommentarerna är stängda