Gå direkt till Nyheten (Lidköpingsborna förlorade 400 miljoner på tre veckor
Coronaviruset får värdet på kapital att blöda)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Torsdag 09 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköpingsborna förlorade 400 miljoner på tre veckor
Coronaviruset får värdet på kapital att blöda

Publicerad onsdag, 11 mars 2020, 18:14 av Björn Smitterberg

Det så kallade Gullspångskapitalet har stigit kraftigt de senaste åren och vid årsskiftet värderades det till 2,8 miljarder kronor. Men sedan coronaviruset började spridas har värdet minskat snabbt och noterades på torsdagen till 2,3 eller 2,4 miljarder kronor. Förändringen har skett på mindre än tre veckor.

Värdet finns bara på papperet. Det är en tillgång att ha för kommunen. Pengarna finns bara när tillgångar säljs. Moderater och Liberaler har länge föreslagit att man skall ta 500 miljoner för att bygga badhus och del av kostnaden för reningsverket. Men det är nu en fråga som kanske inte blir aktuell den närmaste tiden.  Pär Johnson, (L), som själv är ekonom anser att kommunen bör ha ett särskilt forum för att diskutera Gullspångskapitalet.
– Det är mycket pengar och bör behandlas på ett bättre sätt än hittills. Vi bör kunna diskutera omvärldens påverkan och mycket mera än bara ett utfall som redovisas på ett papper.

I dag var även kommunens redovisning av verksamheten 2019 uppe till beslut. Även här framgick att redovisningen i och för sig är riktig – men att den är obegriplig för de flesta. Pär Johnson och Kristdemokraten Maria Edström stödde varandra i krav på enklare presentation.  Maria Edström sa att hon var tacksam, för hon menade att Pär Johnson antagligen är kommunstyrelsens enda politiker som förstod alla sammanhang i årsredovisningen.

Om årsredovsningen kan sägas att verksamhetens kostnader gentemot skatter och inkomster går ungefär jämnt upp. Om Gullspångskapitalets värdeökning förra året räknas in blir det ett skyhögt överskott.

5 kommentarer på “Lidköpingsborna förlorade 400 miljoner på tre veckor
Coronaviruset får värdet på kapital att blöda”

 1. Det är inte svårt att förstå årsredovisningen. Det borde vara en skyldighet för politiker i Kommunstyrelsen att veta vad ekonomibegreppen i årsredovisningen innebär.
  Roberth Andersson(SD) ledamot KS

 2. Anders skriver:

  Finansieringen till ett nytt badhus…. Inklusive äventyrsbad till barnen.

 3. Roger skriver:

  ”förlorade 400 miljoner”, ett inte helt ovanligt sätt för media att uttrycka sig. Det borde nog vara: värdet för närvarande är 400 miljoner lägre än vad det var för tre veckor sedan.

 4. Tage skriver:

  Nej, Lidköpingsborna har inte förlorat 400 miljoner utan haft en värdeminskning på sina värdepapper. Förlust blir det bara vid en försäljning av värdepapperen om inköpssumman är högre än försäljningssumman.

 5. Redaktören skriver:

  Det är faktiskt en förlust – om än på papperet. Om Lidköpings kommun haft en liten expertpanel som granskat marknaden för sitt exceptionellt stora innehav på börsen och i fonder hade en avsalu kunnat skett för ett par veckor sedan som dels givit pengar till badhus och reningsverk, och ändå haft över 2 miljarder kvar i värde.
  Idag läser politikerna av värdet på kapitalet en gång i månaden, men analyserar inte marknaden och händelser. Så nedgången är en förlorad chans, en förlust.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *