Gå direkt till Nyheten (Fastighetsföretag kräver skadestånd för avstängd parkering
Förstörde stor del av julhandeln)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Fredag 03 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Fastighetsföretag kräver skadestånd för avstängd parkering
Förstörde stor del av julhandeln

Publicerad måndag, 09 mars 2020, 15:54 av Björn Smitterberg

En fastighetsägare i Lidköping, Frenbo, har fått minskade hyresintäkter genom att en hyresvärd, H&M, fått minskad omsättning i julhandeln. Skälet anges vara att så många parkeringsplatser runt Nya Stadens torg stängdes av u november och december när julhandeln var som störst.
Lidköpings kommun hävdar att det var viktigt att jobbet blev gjort.

I Frenbos brevväxling med Lidköpings kommun framgår att H&M fick minskad omsättnintg, vilket i sin tur innebär minskad inkomst för Frenbo med 50.000 kronor. Frenbo vill att kommunen ska stå för den kostnaden.

En av kommunens jurister har studerat ärendet och skriver som svar att det troligen inte blir tal om ersättning från kommunen:

– Kommunens bedömning är att den tillfälliga avstängningen av kommunens parkeringsplats skedde på grund av samhällsnyttiga arbeten av en normalt förekommande art, vilket innebär att kommunen sannolikt inte har skyldighet att ersätta påtalad skada. I det här fallet var det dessutom inte en gata som stängdes av, utan kommunens parkeringsplats, varför det torde finnas än större skäl att störningen får tålas, skriver juristen som övertagit ärendet från kommunalrådet Jonas Sundström.

– Huruvida sådan skada ändå bör ersättas har diskuterats vid ett liknande krav från en rörelse på Mellbygatan vid avstängning. Man kom då fram till att det är olämpligt att betala ut ersättning om det inte finns en tydlig skyldighet eftersom det annars står att vänta krav i samband med varje liknande avstängning.

Kommunen stöder sig på ett beslut i Miljödomstolen.

 

4 kommentarer på “Fastighetsföretag kräver skadestånd för avstängd parkering
Förstörde stor del av julhandeln”

 1. Nisse skriver:

  ”NAP” = Någon Annans Problem… en vanlig metod när man inte riktigt orkar göra sitt jobb – FATTA ATT EN STAD ÄR I STÄNDIG FÖRÄNDRING!

 2. Julshoppare skriver:

  Frågan är ju om dessa ”samhällsnyttiga arbeten av en normalt förekommande art” kunde ha planerats in och genomförts tidigare eller senare. Svaret ger de ju själva – såklart att de kunde ha tänkt till lite bättre. ”Normalt” jobb går att planera klokare. Det var ju inget som brann i knutarna.

 3. Shoppare skriver:

  Tror inte det är parkeringen brist eller inte, beror nog på en rörig affär med alldeles för mycket varor o personal som gärna står o pratar med varann, knappt man vågar störa när man Ska betala ibland..

 4. Kent skriver:

  Betalar HM hyra efter omsättning???

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *