Gå direkt till Nyheten (Korttid blir möjligt i stället för permittering)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Fredag 03 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Korttid blir möjligt i stället för permittering

Publicerad onsdag, 04 mars 2020, 12:26 av Redaktionen

I morgon avser regeringen fatta beslut om en lagrådsremiss med förslag om utvidgat stöd vid korttidsarbete. Enligt förslaget ska stödet, som innebär att företag får ekonomiskt stöd från staten för att låta personal gå ner i arbetstid i stället för att säga upp dem, kunna användas i betydligt fler situationer än idag. Förslaget är en del av januariavtalet.
– Regeringen stärker nu tryggheten för svenska arbetstagare vid omfattande störningar på grund av omvärldshändelser. Med möjligheten till korttidsarbete slipper personal bli uppsagd och företagen kan snabbt komma igång igen när läget vänder, säger finansminister Magdalena Andersson.

Korttidsarbete innebär att en arbetstagare går ner i arbetstid och lön tillfälligt. Kostnaden delas av arbetstagare, arbetsgivare och staten. Sverige har haft ett system för stöd vid korttidsarbete som kan användas vid synnerligen svåra konjunkturlägen sedan 2014.

Regeringen föreslår nu att stöd även ska kunna lämnas till företag som drabbas av allvarliga och tillfälliga ekonomiska svårigheter som inte kunde förutses eller undvikas, oberoende av det allmänna konjunkturläget. Det kan till exempel handla om allvarliga pandemier eller handelshinder. För att få stöd måste företaget först ha försökt minska arbetskraftskostnaderna med andra tillgängliga åtgärder.

– Industrin är Sveriges tillväxtmotor. Nu bygger vi vidare på systemet med korttidsarbete för att säkra svenska jobb och vår gemensamma konkurrenskraft, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

I och med förslaget får Sverige ett system för korttidsarbete som alltid är tillgängligt i likhet med många andra länder.

I lagrådsremissen är ikraftträdandet satt till 1 augusti 2020. Förslaget behöver ligga i en budget eftersom det har budgeteffekt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *