Gå direkt till Nyheten (Lidköpings kommun slår ihop verksamheter
Socialtjänst och omsorg blir ny sektor)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Torsdag 09 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköpings kommun slår ihop verksamheter
Socialtjänst och omsorg blir ny sektor

Publicerad torsdag, 27 februari 2020, 11:17 av Björn Smitterberg

Fem av partierna som är verksamma i Lidköping har enats om en förändring – en ny sektor kapas där verksamheterna inom Vård & Omsorg och Social & Arbetsmarknad ska samverka i ännu högre grad än hittills.
Texten uppdaterad 11,52. Uppdaterat 12,30

Inom sektorn ska man arbeta tvärs över sina vanliga gränser. Chef för den nya förvaltningen som får namnet Sektor Social Välfärd blir nuvarande chefen för Vård  Omsorg, Lotta Hjoberg. De politiska nämnderna ska fortsätta som hittills.

Till den sociala budgeten överförs de 13 miljoner kronor om Lidköping just nu är utlovad i utökat statligt stöd.

Utbildningsförvaltningen berörs också. Hela integrationspaketet lyfts från Social & Arbetsmarknad till Utbildning – som hittills haft del av ansvaret genom utbildning.

Flera aktörer ska få chansen medverka i integrationsarbetet. Det gäller privata företag, sociala företag och föreningar.

Det ekonomiska biståndet som den sociala verksamheten ska fortsätta hantera ska kompletteras med motkrav i någon form. Vilka krav det blir är inte bestämt.

Bakom beslutet står Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna.
Vänsterpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna har inte varit inbjudna, men Liberalerna har varit informerade under  hand.

Det finns en tydlig majoritet för att förändringen ska kunna beslutas i mitten av maj. Kommundirektören Sven-Ove Andersson får ett tungt uppdrag att ordna allt. Vad det blir för effekter för Lidköpingsbor och personal utöver på chefsnivå är helt oklart än. Klart är bara att Helen Smith – som till och med lördag men just nu på semester – inte får behålla jobbet som förvaltningschef. Det blir kommundirektörens  jobb att placera Helen Smith.

Politikerna har säkrat att det finns majoritet för genomförandet. Jonas Sundström och Rasmus Möller – kommunalråd och oppositionsråd – säger att alla fem partier har fått ge och ta i förhandlingarna. Upptakten var att Social & Arbetsmarknad uppvisade ett underskott på 32 miljoner kronor för förra året. Det underskottet nollställs nu i bokslutsarbetet samtidigt som nya pengar förs in i den nya förvaltningen.

12,30: Pär Johnson, Liberalerna, meddelar att han inte varit informerad om förändringen vilket uppgavs vid presskonferensen.
– Jag är helt ovetande om detta utspel, säger Pär Johnson.

 

2 kommentarer på “Lidköpings kommun slår ihop verksamheter
Socialtjänst och omsorg blir ny sektor”

  1. Ove Nordström skriver:

    Kommer nuvarande budget att vara jämförbar rakt av med den nya organisationens?

  2. Per skriver:

    Varför håller man Liberalerna utanför?

Kommentarerna är stängda