Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström:
”Oljekoken”- en plats som vittnar om ett misslyckat projekt)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Söndag 29 mars 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlström:
”Oljekoken”- en plats som vittnar om ett misslyckat projekt

Publicerad lördag, 22 februari 2020, 00:12 av Tore Sahlström

Under mina unga år som Kinnekullegrabb fick man höra av äldre personer berättats om ”oljekoken” på Kinnekulle.
Dessa berättelser har under åren fallit ur mitt minne tills jag en dag nyligen fick se på nätet att, en person som hade tagit bilder på resterna av oljekoken på Kinnekulle. Då väcktes nyfikenheten hos mig och, efter en vägbeskrivning av min brorson Anders begav jag mig av, i en av de få regnfria februaridagarna mot Gössäter och resterna av ”oljekoken”.

Resterna ligger efter den gamla grusvägen mellan Gössäter och Hällekis. Platsen kan vara svår att se från grusvägen. En bit in på den vattenhåliga och smala grusleden kan man till slut skymta de mystiska och höga betongfundamenten – väl kamouflerat av träd och mossa.

I slutet av första världskriget kunde inte flottan längre importera olja för att driva fartygen. Därför började år 1917 det statliga Svensk Oljeindustri byggnation av en större fabrik i Gössäter men den blev aldrig riktig färdigbyggd.

En bild från 1920-talet under byggnationen av ”oljekoken” i Gössäter (Bild från Kinnekulle Hembygdsförening).
Bilden är klickbar till större format.

Tanken var att försöka utvinna olja ur den rikliga skiffern på Kinnekulle – därav namnet Oljekoken.

Anläggningen byggdes mellan åren 1917 och 1920 och mycket folk anställdes mest utifrån andra orter. Bekymren hopades då många strejker utbröt och som påföljd av detta uppkom miljonförluster och det gjorde till slut att företaget Svensk Emissionsbolaget gick i likvidation. Det blev alltså inte någon ekonomi i projektet och dessutom höll skifferoljan för dålig kvalitet.

Lite graffitikonst inne i valven.
Bilden är klickbar till större format.

Byggandet av anläggningen hade det goda med sig att det blev liv och rörelse på orten. Konkursförvaltaren saluförde avstyckade villatomter till billigt pris och det blev början till det villaområdet som byggdes uppe på själva kleven i Gössäter.

Efter misslyckandet med oljekoken i Gössäter fortsatte dock försöken att utvinna olja ur skiffern. Nästa stora anläggning blev flottans skifferoljeverk i Kinne-Kleva (1927) där nu Kinnekulle Ring har sin racerbana. När andra världskriget pågick utvidgades anläggningen i Kinne-Kleva och som mest var här 300 personer anställda och den lilla byn Sandtorp uppkom.

Skifferverket i Kinne-Kleva lades ner 1947.

De mystiska valven inne i skogen och den övergivna dammen sprider en liten spöklig och hemlighetsfull stämning. Dessa resliga betongvalv är åminnelse av ett projekt som man trodde på, men som till slut blev ett ekonomiskt fiasko.

Bilder ”oljekoken” i Gössäter. Alla nytagna bilder av Tore Sahlström.
Bilderna är klickbara till större format.

Läs andra artiklar skrivna av Tore Sahlström: Klicka till lista.

En kommentar på “Tore Sahlström:
”Oljekoken”- en plats som vittnar om ett misslyckat projekt”

  1. Evy skriver:

    Wow, vad häftigt. Ser ut att vara värt ett besök fram i sommar. Tack för fin artikel.

Kommentarerna är stängda