Gå direkt till Nyheten (Vinterkalaset: Kvinnokampen på agendan)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vinterkalaset: Kvinnokampen på agendan

Publicerad fredag, 21 februari 2020, 00:54 av - Inskickat material

Nästa år är det hundra år sedan kvinnor – och även en del män – för första gången togs in i det svenska demokratisystemet genom utökad rösträtt. Christina Florin är professor i kvinnohistoria vid universitetet i Stockholm. På lördag är hon på Biblioteksscenen som ett av inslagen i Vinterkalaset som når sin kulmen under lördagen.

Rätten att få vara med och påverka hur samhället ska utvecklas tar många idag för givet. För hundra år sedan var det inte en självklarhet. I början av 1900-talet organiserade sig tusentals svenska kvinnor för att driva igenom rösträtt för kvinnor.

Professor Christina Florin berättar om de kvinnor som var mest aktiva. De som reste land och rike kring för att ”predika rösträtt”.
Kampen för kvinnors rätt i Sverige var mångsidig. Vilka var aktivisterna? Vad gjorde de? Vilka argument användes för och emot kvinnlig rösträtt? Hur lyckades kvinnorna till slut bryta motståndet? Det är några av de frågor Christina Florin har ställt sig när hon undersökt kvinnors kamp för rösträtt och demokrati.

Arrangörer är Skaraborgs Föreningsarkiv tillsammans med Lidköpingsbygdens Släktforskningsarkiv och ett studieförbund.

__________________
Lördag 22 februari kl. 13. Biblioteksscenen, Lidköpings bibliotek