Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Största möjliga tyssstnaad!)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Största möjliga tyssstnaad!

Publicerad fredag, 21 februari 2020, 11:55 av Björn Smitterberg

Det är inte ofta man har anledning att använda samma bild två gånger i samma artikel.
Vi kan nämligen ha fått en tystnadskultur även i Stadshuset; ”Berätta inget, då får vi bara göra om från början…!”

Häromåret låstes dörrarna för journalister och andra. Vi kan inte besöka några tjänstemän oanmälda.
Det senaste tillskottet är att inte delge handlingar inför möten. ”Arbetsmaterial” kallas det då – trots att denna form av arbetsmaterial tidigare varit beslutsunderlag och förslag, därmed i princip offentlig handling. Materialet hamnar i en tjänsteskrivelse – och därmed underlag för beslut. Men nu offentliggörs inte detta längre. Ja, ni känner igen. I Lidköpingsnytt har vi skrivit om detta ett par gånger tidigare.

Detta är inte ett  beslut av politiker utan på tjänstemannanivå. Redaktören har påpekat detta och kommunalråd har ingripit – och då kommer handlingarna med den buttra kommentaren ”vi levererar på detta sätt tills vi vet hur vi ska göra med publiceringen”.

Stadshus = Ett hus för odling av stängda musslor? Ska Lidköpings kommun sluta kalla sig för öppen och välkomnande?
Redaktören har nu protesterat ett par veckor, och förstått att även politiker i kommunstyrelsen känner att de blivit ovetande. Det är farligt att kalla sig för öppen kommun och arbeta för något annat. Det finns en zon mellan offentlig handling och hemlig handling. Den zonen vill tydligen flera tjänstemän ha för sig själv, och offentliggöra när det passar, inte när allmänheten efterfrågar. Det är en farlig vandring en del promenerar på. Det är lite smärtsamt att behöva klara – för det är så många kommunanställda som är hjälpsamma med så mycket.

Varifrån är då bilden? Ja, biblioteket förstås. Nu är det så många olika verksamheter vi vill ha på biblioteket att ett särskilt tyst rum för studier har skapats. ett bra initiativ som vi ska respektera.

Lidköpings kulturliv kan förstås inte jämföras med storstäders. Men ändå är det i toppklass och lokala artister av olika slag får gott om utrymme. Nu pågår Vinterkalaset – som egentligen inte är annat än en del evenemang som samlats några dagar.

Rondeller.
Rondellkörning är något varje bilförare är expert på – oavsett om man gör rätt eller fel, eller som en del tror sig vara helt ensam i rondellen, eller nu kommer jag – hoppas alla andra släpper fram mig.
Det här handlar om två rånare som flyr från ett bankrån med polisen efter sig. De kör in i en rondell och föraren kör runt var efter varv.
– Akta dig, säger den ene rånaren till den som kör. Nu kommer polisbilen…
– Det gör inget, säger han som kör. Polisen är tre varv efter oss.

/God helg