Gå direkt till Nyheten (En uppmärksammade konstnär i retrospektiv utställning)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Torsdag 09 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

En uppmärksammade konstnär i retrospektiv utställning

Publicerad torsdag, 20 februari 2020, 16:46 av Björn Smitterberg

Under 1990-talet slog sjukdom till, och Lars-Erik Ström som var så produktiv kunde inte fortsätta och måla. Han arbetade i det som varit Broby skola i närheten av Källby. Nu uppmärksammas hans arbeten dels i en retrospektiv utställning i Lidköpings konsthall och dels  i en ny bok som skrivits och skapats av konstvetaren Bo Borg.

Lars-Erik Ström avled i november 2017 och nu har hans livskamrat Kerstin Strandberg tillsammans med Konsthallens intendent Amanda Österberg och Bo Borg fångat upp bitar av livsverket.

Detta verk, kontorsflicka, finns som textil på sjukhuset i Skövde. Det väckte viss debatt, kontorspersonalen kände inte igen sig.

– Det är bitar, för han var mycket produktiv. Lagrat av målningar var stort, och är fortfarande stort, säger Kerstin Strandberg.

– Lars-Erik gjorde målningarna färdiga – han var sällan på sitt lager och hämtade in för att komplettera.

Kerstin Strandberg berättade hur Lars-Erik Ström arbetade, gärna med jazzmusik i hög volym, när utställningen i dag presenterades för medier.

Lars-Erik Ström var verkligen en speciell konstnär. Han kom från Östergötland men blev så småningom utsedd till årets västgöte. Han bosatte sig i Brobys skolabyggnad och hade en stor produktion. Till Broby kom han från Göteborg och Valand.

– Valand lyfte ofta fram Lars-Erik Ströms konst i främsta linjen när skolan skulle visa upp sig. Det skedde såväl i Sverige som utomlands, säger Bo Borg. Han var en av de konstnärer som vidareutvecklade idéer om ny och annorlunda konst och det skedde med personliga bilder.

Ett 20-tal verk av Lars-Erik Ström finns i Konsthallen med vernissage på lördag. Utställningens tema är en fråga: Hur många ord måste man använda att SE med?

Boken finns i Konsthallen.