Gå direkt till Nyheten (Valmet får bygga panna för Lidköpings Energi)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Valmet får bygga panna för Lidköpings Energi

Publicerad Tuesday, 18 February 2020, 19:07 av Björn Smitterberg

Det blir Valmet som får uppdraget att bygga den nya panna som ska ersätta äldre i värmeverket i Lidköping. Lidköping energi räknar med att den nya pannan ska tas i drift till jul 2021.

De gamla pannorna installerades 1985.

Se även artikel från i höstas – klicka

6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Åke carlsson
Gäst
Åke carlsson
19 February, 2020 09:08

Vad ska man elda i värmeverket utländska sopor eller plastburkar, bettskenor eller löständer kanske kol , matsoporna skall tydligen gå till Jönköping, vi har ju europas
Modernaste biogasanläggning

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
19 February, 2020 12:43

Är detta den mest energieffektiva åtgärden för kommunen och dess invånare som helhet, eller finns det andra lösningar som skulle kunna vara effektivare sett till helheten och inte enbart enskild budget?

Anders
Gäst
Anders
19 February, 2020 07:40

Varför inte lägga en lång slinga längs Kinnevikens botten och ta till vara på sjövärme? Det borde väl fungera på samma sätt som när villaägare borrar efter bergvärme eller lägger en lång slinga i marken hemma. Fördelen med Kinneviken är att det kan göras i extremt stor utsträckning utan att det stör någon. Eller så bygger vi en ny panna för några hundra miljoner och forsätter elda som vi alltid har gjort. Askan lägger vi i en hög på tippen för framtida generationer att ta hand om.

Frida Lidköping Energi
Gäst
20 February, 2020 11:29

Hej! I den perfekta av världar hade vi inte behövt elda avfall men så länge samhället producerar och konsumerar som vi gör kommer det alltid uppstå avfall. Och allt går idag inte att materialåtervinna tyvärr.

Det sämsta alternativet är deponi dvs soptipp. Som tur är det förbjudet idag att deponera organiskt avfall då det över tid läcker metangas som är mycket värre än koldioxid och tungmetaller sipprar ner i marken. Bättre då att energiåtervinna avfallet och ta hand om gifterna på ett säkert sätt. Den “farliga” askan deponeras inte på Kartåsen utan körs till Norge där den blandas med rester från den norska färgindustrin och bildar ett gipsliknande material som används för att fylla igen ett kalkbrott.

Den nya pannan vi investerar i är en allbränslepanna vilket innebär att vi enkelt kan ställa om till biobaserat bränsle om avfallstillgången skulle minska.

Jim_Ljung
Gäst
Jim_Ljung
20 February, 2020 01:26

Anders ! Bra ide som tål att upprepas!
Som du vet är inga idéer tillräckligt bra innan någon tillräckligt högbetald konsult med fin stamtavla har lagt fram dom!
Suck!! Historien upprepas ständigt överallt !

Jim_ljung
Gäst
Jim_ljung
20 February, 2020 01:29

PS .. Sen behöver man inte ens lägga ut någon slinga, det räcker ju med att ta in vatten på ett ställe o släppa ut det på ett annatmen tillomed till det skulle det krävar en dito konsult till.. ;-)