Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Äntligen någon som ifrågasätter miljöbilspengarna)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 26 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Äntligen någon som ifrågasätter miljöbilspengarna

Publicerad fredag, 14 februari 2020, 11:49 av Björn Smitterberg

Länge har redaktören i olika situationer framhävt att det är något fel på det här med miljöskattade och miljö-obeskattade bilar.
Det verkar ju som om staten vill ge alla som har tjänstebilar en extra möjlighet att att köpa dyra bilar på andras bekostnad.
På torsdagen visade det sig att Riksrevisionen tycker som redaktören.

Nu är redaktören inte säker på att det är han som påverkat Riksrevisionen – men möjligheten känns ju bra.

Vad är då fel? Jo dyra, bilar, får statligt stöd. Dels vid inköp, dels i form av rabatt på priset för tjänstebil. Ingen frågar vad en elhybrid eller elbil egentligen kräver i energi. El betraktas som ren energi (i Sverige). Det ska bli roligt att se när svenskarna sätter sig i sin tunga – ibland mycket tunga – elhybrid för att åka ner i Europa på semester.
Var fjärde elhybrid som levereras i Sverige väger mer än två ton.

Riksrevisionen: de svenska sätten att försöka gynna elbilismen har ingen inverkan på koldioxidläget. Dessutom exporteras ofta elbilar när de fyller tre år som tjänstebil – vilket också svenska skattebetalare får betala för.

Nej, slopa alla slags premier och belöningar och lägg pengarna där de gör nytta – på bränslet är väl enklast. Låt koldioxiden får ta kostnaden oavsett om det är el, biobränsle eller fossilt. Det nuvarande systemet är synnerligen orättvist. Nästan alla de här pengarna från staten hamnar i storstäderna, och ökar skillnaderna mellan stad och land. Det är inte ökade skatter som redaktören efterfrågar. Men de hundratals miljoner som används för att göra tjänstebilsförare glada i sina tunga fordon kan användas till viktigare saker. Sverige hade ett miljövänligt bränsle på gång – biobränslen, som korkade politiker slaktade.

Koldioxidskatt, eller möjligen kilometerskatt, är enda sättet att få systemet rättvist, och där skattesystemet kan utnyttjas för att gynna exempelvis glesbygd.

Nu tävlar bilbyggarna med varandra om elhybrider – utan att fundera på varifrån strömmen ska komma.
– Vi ska ha solceller på taket och ladda bilarna hemma (på natten då, på vintern då?) Solcellerna kommer ändå bara att räcka till en minimal del av behovet till alla elmotorer i bilar.

Varför i all sin dar ska bilar som kräver mer av miljön än bilar som kräver mindre – oavsett bränsle – få stöd, och enligt regeringens finansminister bara för att det står Volvo i fronten? Nej, detta är en politisk kollaps.

Läs gärna mer: Klicka. Länken går Riksrevisionens utredning, den är lättläst.

Magiskt. Vilket modeord det blivit. Helt magiskt. som om en trollkarl varit framme. Coolt. Alltså Kallt. Eller betyder coolt samma sak som hot?
För något tiotal år sedan var ordet liksom på allas läppar. Meningar avslutades med liksom, mest talade det dock om hur osäker talaren  var.
Men magiskt – det finns väl gamla fina ord; Fantastiskt är ett exempel. Överväldigande ett annat. Snart är dock ordet magiskt utslitet.

Redaktören hör emellanåt nypåhittade ord. Avjulning sade en person om att plocka undan julgranen. Popcornhjärna får man när man ställs inför en rad olika intryck på en gång, ofta när man driver runt på sin mobiltelefon. Sällan kommer man ihåg så många av dom.

En promenad som berörde redaktören häromdagen var i det vårlika vädret, och vid Torgbrons ena ände kom kameran fram. Det gick inte att motstå att ta bilden med något som lovar att en ny årstid är på väg. (Ja, visst ser det lite vridet ut – det är taget med en maximal vidvinkel).

Sportlovet lider – just nu mot sitt slut. Det kom ett par snöflingor häromdagen. Det snötäcket blev inte ens ett täcke, bara lite puder. Vi får se fram emot sommarlovet i stället. Redaktören läste häromdagen att man någonstans i Skåne vill pröva det gamla brittiska sättet att ha tre terminer.

Det handlade om lite ord här ovan. Ibland kan man leka med ord så det blir vitsigt:
– När skilsmässopapperet är påskrivet får båda var sitt ex.
eller
– Först friade mannen till flickvännen när de bodde på Ishotellet. Hon blev fru sen.

/God helg

8 kommentarer på “Hört på stan: Äntligen någon som ifrågasätter miljöbilspengarna”

 1. Agne Gustafsson skriver:

  Instämmer HELT med redaktören vad gäller miljöbilspengarna. Direkt pinsamt blev det när finansministern i TV härförleden försvarade att Volvos allra största och tyngsta modell fick möjlighet att kallas miljöbil.
  Kollaps, var ordet…. En alldeles sjukt magisk kollaps, liksom….

 2. Nisse skriver:

  Fundera också på varför du ska dra in pengar till staten för att någon ska få rabatt på sin cykel… eller ännu värre motorcykel?!?

 3. Björn Smitterberg skriver:

  Elcyklar är väl det som landsbygdens befolkning för använda när yuppisarna swischar runt i statligt subventionerade halvmiljonkronors-bilar.
  Är cykelrabatten verkligen kvar???

 4. Lasse Silow skriver:

  El-cykeln har gjort att jag alls kan ta mig någonstans utan att ta bilen.

 5. Nisse skriver:

  Notera – jag har inte sagt att ni inte får köpa cyklar, men jag vill också köpa en så låt mig slipa betala för din cykel!

 6. Ove Nordström skriver:

  Det är som alltid när Miljöpartiet är inblandat. ”Tänkte inte på det”.
  Nu får de ju även bakläxa av EU gällande plastpåseskatten.

 7. Ove Nordström skriver:

  Det var tydligen Liberalerna som drev igenom plastpåseskatten. De hade med detta i sin budgetmotion.

 8. Leif Johansson skriver:

  Miljöbilspengar, massiv skatt på plastpåsar som om de bränns är miljövänligare än tygpåsar visar vilken miljö-diktatur vi har i detta land.

Kommentarerna är stängda