Gå direkt till Nyheten (Socialarbetare lägger pussel för att klara ekonomin
Fler kommunala HVB-hem kan vara en möjlighet)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Socialarbetare lägger pussel för att klara ekonomin
Fler kommunala HVB-hem kan vara en möjlighet

Publicerad torsdag, 06 februari 2020, 16:47 av Björn Smitterberg

Social- och arbetsmarknadsnämnden beslutade i dag att starta de förberedelser som krävs för att skapa kommunala HVB-hem.
Det finns ett – det räcker inte och behöver kompetensutvecklas och få sin specialitet. Nu ska det utredas om fler kommunala HVB-hem kan skapas.

HVB hjälper ungdomar med särskilda behov. Det finns också HVB-hem som arbetar med komplexa kombinationer av behov.

– Det är otroligt dyrt, vi har haft behov av plats på ett HVB-hem som krävde 22.000 kronor i ersättning per dygn, säger Tommy Larsson, Kristdemokrat och ordförande i nämnden. Det var ett erbjudande vi inte kunde ta.

Lena O Jenemark, Socialdemokrat, nickar instämmande.
– Medelkostnaden ligger på cirka 6.000 per dygn. Vi vill egentligen inte överskrida den gränsen men tvingas ibland. Tommy och jag har ofta kontakt med socialarbetarna som gör ett otroligt jobb och som försöker finna lösningar – bra för den som behöver hjälpen och bra för ekonomin.

Ekonomin har en achilleshäl. Det samlade underskottet var vid årsskiftet cirka 32 miljoner kronor. Nu ska kommunledningen försöka lösa detta problem – som hängt med i ett par år – en gång för alla.

– Det är bra, säger Tommy Larsson. Personalen på social- och arbetsmarknad måste få börja arbeta framåt igen.

Att försöka ta hem ungdomarna – de är upp till 18 år – till egna HVB-hem är inte så enkelt. Det kan behövas flera, inriktningarna varierar. Och det är för stor grupp som behöver hjälp för att bara knäppa med fingrarna.

– Jag tror utredningen om vad vi behöver för att kunna ”ta hem” ungdomar från lösningar på andra håll kommer att kräva ett år, säger Tommy Larsson. Först då vet vi också om vi kan göra det billigare, det är inte helt säkert.

I en annan ände ska nu resurser avsättas för att se över de kontrakt med HVB-placeringar som finns och som kommer att behövas närmaste tiden. Ofta är det, uppger man i dag, att ett avtal ingås till ett pris men så lägger HVB-hemmet på ändå. De uppger helt enkelt att de behöver använda mer resurser.
– På det sättet får vi en inte oväsentlig kostnadsökning. Den ska nu ses över.

Förutom det här med HVB som spräcker budgeten har kommunen hamnat i en situation där fler familjer behöver ekonomiskt stöd.
– Det är lite svårt att se hur den gruppen ser ut – en del får lite extra bidrag till sin ekonomi för att kunna betala sin bostadskostnad, andra behöver hjälp med mer.

Social & Arbetsmarknad kan inte säga nej om en person eller familj behöver hjälp. Det är ingen idé att gå hit och tigga utan vidare, det ställs krav på att behovet är verkligt. Men bostäder kostar allt mer, för att ta ett exempel.

Länge har kostnaderna för flyktingarna som började komma för fyra år sedan svävat som en livsfarlig hök över förvaltningens ekonomi – men så är det inte längre. Staten betalar bättre, och det är inte så många som är kvar i Lidköping. Nu får man faktiskt lite pengar över på det här med att stötta flyktingar.

Det ska sägas att det stora underskottet på över 30 miljoner inte är uppkommet under 2019, utan har samlat på sig under ett antal år. Samtidigt har besparingar gjorts motsvarande mer än 25 miljoner kronor.

En kommentar på “Socialarbetare lägger pussel för att klara ekonomin
Fler kommunala HVB-hem kan vara en möjlighet”

  1. Svea skriver:

    Ursäkta mig Redaktörn ! Vad använder Du för språkbruk ?! – ”Det är ingen idé att gå hit och tigga” Verkligen ? Är det den synen du har på behövande ?

Kommentarerna är stängda