Gå direkt till Nyheten (”Kommunala nämnder ska arbeta demokratiskt och öppet!”
Kritik mot att nämnder inte offentliggör handlingar)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

”Kommunala nämnder ska arbeta demokratiskt och öppet!”
Kritik mot att nämnder inte offentliggör handlingar

Publicerad onsdag, 05 februari 2020, 18:12 av Björn Smitterberg

Några nämnder i Lidköpings kommun har beslutat att inte offentliggöra visst material med hänsyn till att det är arbetsmaterial – offentliggörandet sker först när en nämnds arbetsutskott haft sammanträde.

Detta är en nyordning i Lidköping som väckt förvåning bland journalister och i dag tog ärendets upp i kommunstyrelsen. Kommunalrådet Jonas Sundström lovade att ta upp frågan redan under torsdagen, alltså i morgon.

– Det som hänt innebär ju också att vi i kommunstyrelsen blir utan information och vi är ändå skyldiga att ha kontroll på vad som händer, sa Jonas Sundström.

I flera frågor är det viktigt att underlag till beslut offentliggörs i god tid – för på det sättet kan opinion påverka. Det var något som såväl kommunalrådet Jonas Sundström som oppositionsrådet Rasmus Möller höll med om. Inställningen i en i denna fråga helt enig kommunstyrelse är att öppenhet och demokrati ska råda.

Hittills har det varit så att ett arbetsmaterial blivit offentligt i och med att det kommer på dagordningen för en nämnds arbetsutskott.