Gå direkt till Nyheten (Centerförslag: Sverige behöver ett ”undersköterskelyft”)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 28 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Centerförslag: Sverige behöver ett ”undersköterskelyft”

Publicerad onsdag, 05 februari 2020, 09:37 av Insändare

– Vi vill bättre ta tillvara de många undersköterskors ovärderliga erfarenhet. Inom Centerpartiet är vi övertygade om att yrkets status behöver uppvärderas, skriver företrädare för Centerpartiet i Skaraborg i en debattartikel.

Sverige behöver ett ”undersköterskelyft”

Alla undersköterskor utför ett viktigt jobb. På våra äldreboenden, vårdcentraler och sjukhus är undersköterskorna ofta dem som hela verksamheten byggs upp kring. Vi vill bättre ta tillvara de många undersköterskors ovärderliga erfarenhet. Inom Centerpartiet är vi övertygade om att yrkets status behöver uppvärderas och att allt fler behöver se undersköterskeyrket som en möjlig framtid och karriär. Därför föreslår vi nu ett antal viktiga satsningar.

– Betald vidareutbildning för undersköterskor som vill vidareutbilda sig till att bli specialistundersköterska. Centerpartiet vill under två år satsa fyrahundra miljoner kronor per år. Vi gör det för att fler undersköterskor ska ha möjlighet att klättra i sin karriär – utan att behöva ta tjänstledigt och börja samla på sig studieskulder. Det skulle ge möjlighet för ca 1 700 undersköterskor att utbilda sig vidare till specialistundersköterskor – en viktig satsning både för att få fler att vilja stanna i yrket och för att se till att vården har tillgång till de kunskaper som vi behöver för att hjälpa våra äldre och våra sjuka.

– Dessutom vill vi att grund- och specialistutbildningarna för undersköterskor ska standardiseras. Vi vill säkerställa en likvärdig utbildning över hela landet och för att arbetsgivarna tydligare ska veta vilken utbildning och erfarenhet en arbetssökande undersköterska har. En standardiserad utbildning, tillsammans med fler specialistundersköterskor, möjliggör uppgiftsväxling där specialistundersköterskor kan ta över vissa arbetsuppgifter som sjuksköterskor vanligtvis utför idag. På så vis blir arbetet mer omväxlande och vården kan fungera smidigare.

Vi vill med dessa två förslag göra jobbet som undersköterska mer intressant och att det finns bra möjligheter att stanna i yrket och göra karriär. Vi har inte tid eller råd att vänta längre, för dessa insatser behövs för att uppvärdera undersköterskeyrket. Detta handlar om att kunna kompetensförsörja framtidens äldreomsorg, vårdcentraler och sjukhus.

– Ulrica Johansson (C) Distriktsordförande Skaraborg
– Gunilla Druve Jansson (C) Regionpolitiker inom hälso- och sjukvård

2 kommentarer på “Centerförslag: Sverige behöver ett ”undersköterskelyft””

 1. Ove Nordström skriver:

  Ni har underfinansierat sjukhusen i fem år nu. 800 vårdplatser har försvunnit samtidigt som befolkningen ökat med 100 000 i regionen. Ni har ingen som helst trovärdighet i de floskler ni sprider!

 2. Runa Strandroth skriver:

  Tack för att ni uppmärksammade min insändare i debatt d 23 oktober 2019. vg se. Andreas Bill C och Kajsa Erseius S bemötande och kommentarer på mitt inlägg.Det är ett stort behov av usk utbildning med höga krav i sjukdomslära sjukvårdslära vårdkunnskap mikrobiologi hemkunnskap en husmors arbetsupgifter skötsel.av hemmet bemötande mm.kunnskap i Sol.socialtjänstlagen Hsv.hälso och sjukvårdslagen.vårdtagarens rätt enligt Sol och Hsvl.U-tbildningen skall vara omfattande och krävande. Ingen uppdelning av utbildning och sysslor, alla skall kunna utföra allt som förekommer i hemsjukvård och hemvård mindre omsättning av personal i hemvård lugnare för vårdtagaren bättre vård, mindre åkande mer tillvaratagen arbetstid i hemvård..planera arbetet med förnuft..Märk det här är trots allt inte sjuksköterska.0ch får inte arbeta som sådan.
  Ny utbldning tål att planera med kunnskap och insikt .
  Det är ett måste och brådskande att utbilda kavllifiserad personal då sjukhusen minskar sina vårdplatser och sjuka människor skickas hem och behöver kvallifisetad vård och omvårdnad. .Hänvisar till mitt inlägg d 23 0ktober 2019..

Kommentarerna är stängda