Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Nu slipper vi britterna…)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Nu slipper vi britterna…

Publicerad fredag, 31 januari 2020, 11:45 av Björn Smitterberg

Äntligen 31 januari.
Äntligen slipper vi de bittra britterna. Dom där som tycker att Europa är Storbritanniens värsta fiende. Nu får dom sköta sig själva.
Frågan är förstås vad som blir bättre i Sverige för det. Något?

Enligt vad som framkom på Skaraborgsdagen i Vara i går är ingen ensam stark.
Men tillsammans finns det styrka. Skaraborgs kommuner samverkar och det ger styrka, men alla är inte överens om allt. Det finns kommunledare som tycker att utbyggnaden av E20 inte berör dem i ryggen, och därför inte borde behöva betala.
På ett sätt har dom rätt. Ingen kommun borde betala för det som är statens ansvar. Men statens ekonomi lever på att lasta över ansvar på andra. Kanske är det bara en tidsfråga innan Lidköpings kommun får betala för F7:s verksamhet i Såtenäs.
Vi betalar ju redan 32,74 kronor per beskattningsbar hundralapp i skatt till kommun och region i dag. På resten av inkomsten betalar vi mängder av moms, punktskatter, miljöskatter och inkomstskatt.

Det finns ju saker som många tycker att regionen inte ska ha på sitt utgiftskonto. Regionen bör koncentrera sig och prioritera mer säger vissa.

På tal om regionen har redaktören konstaterat att det finns stora områden i Skaraborg där det helt saknas busshållplatser. Redaktören har uppmärksammats på detta under hösten efter att i en krönika använt en bild som togs invid Hoburgsgubben på Gotland i somras. Där finns en hållplats med tilläggstavlan: Hållplatsen används ej.
Nu hör redaktören att det i Lundsbrunn finns flera ungdomar som vill gå på gymnasiet i Lidköping. Det går inte, för det finns inte kollektivtrafik mellan Lundsbrunn och Lidköping. Man får i så fall ta sig till Skälvum i morgonmörkret – drygt 5 kilometer – för att stiga på bussen.
Nu ska ett lokalt projekt ta hand om den saken – en elbuss ska börja rulla.

Saken är faktiskt den att tillgången på kollektivtrafik är en jämställdhetsfråga. Regeringen satsar på landsbygden – men hur kommer man till landsbygden?
Kollektivtrafik görs det till en ekonomisk fråga, och man för statistik över antalet passagerare. Det var väl inte meningen.
I själva verket kan en lågt frekventerad linje vara lika viktig som en innerstadsbuss med många passagerare. Redaktören har sagt det tidigare; Det avtal som skrevs mellan kommuner och region när Västtrafik tog över borde omarbetas. Det är omodernt. Varenda kommun är annorlunda nu jämfört med då.

Någon kanske har  lagt märke till att Lidköpingsnytt inte längre har namnsdagarna i listen i tidningshuvet.
Detta för att det för ofta trasslat och blivit fel. Bara i januari har det blivit fel vid två tillfällen. Nu blir det inte fel i alla fall…

Och, det tål att upprepas, sedan Lidköpingsnytt slutade lägga ut hela sin e-postadress med @ har andelen spam gått ned avsevärt. Lidköpingsnytt har en särskild sida för att skicka meddelanden – klicka om du vill se –  och det ger resultat. Hundratals så kallad spam varje dygn slipper vi.

För precis sex månader sedan, den 31 juli, skrev redaktören in en notering i almanackan: Plus 36 i skuggan. (Det var vid bostaden, inte på Hawaii). I dag på morgonen hade redaktören ett isigt snötäcke vid avfärden från bostaden. Ett sådant där underlag då man önskar det fanns något att hålla sig i när man går.

Snart är det sportlov och då blir det väl ändå snö…..?

God helg