Gå direkt till Nyheten (Campus lockar proffs inom idrotten till ny karriär)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Söndag 29 mars 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Campus lockar proffs inom idrotten till ny karriär

Publicerad torsdag, 30 januari 2020, 11:34 av Björn Smitterberg

I dag presenterade Campus Västra Skaraborg i Lidköping utbildningar som är specialinriktade för idrottare som samtidigt som de strävar efter högre idrottsmål även ska kunna ha mer civila mål. Det är ett samarbete med Högskolan i Halmstad som gör det möjligt att i Lidköping ha kurser direkt anpassade för idrottare som tränar och tävlar samtidigt.

Fyra år ska ge en kandidatexamen som sedan kan leda vidare. Examen gäller idrottsvetenskap. Kraven för att få läsa handlar om att vara en tävlande på toppnivå – och det finns det gott om i Lidköping och övriga Skaraborg. Man kan också bli behörig genom att ha gått idrottsprogram på gymnasiet. Intagningen sker i Halmstad.

– Det är en åtta terminer där man ska klara det som annars klaras på sex terminer, säger Anna Bolander, chef på Campus Västra Skaraborg – som alltså är gemensam för fem kommuner.

– Det handlar mycket om att utnyttja det som redan finns inbyggt i idrottsmän. Psykologi, anatomi, fysiologi, planering men även sådant som att få en hälsosam karriär, ledarskap och mycket annat.

Jonas Johansson, Villa, och Anna Bolander (som själv är engagerad i toppidrott genom att vara ordförande i Lidköpings Ridklubb).

– Det här är viktigt för idrotten, säger Jonas Johansson, klubbchef i Villa Lidköping BK. Jag tror det blir något som kan locka fler elitidrottare till Lidköping.

– Det är lätt att en elitidrottare hamnar i ett slags vakum efter att ha varit idrottare på heltid och kanske haft det intresset från barnsben. Vissa hamnar kanske i utanförskap innan de får en fast fot i tillvaron igen. Samtidigt vet vi att välutbildade idrottsmän är eftertraktade på arbetsmarknaden efter sin idrottskarriär.

Studenterna på den här utbildningen får som andra som läser eftergymnasiala utbildningar studiestöd, men här blir det 75 % per år. Inga idrotter utesluts. Och det finns ju många på toppnivå i Lidköping. Vid pressinformationen nämndes bandy, kanot, innebandy, hästsport, fotboll och handboll som några exempel. Det behöver heller inte vara utövare – även ledare och andra i idrottsrörelsen kan vara behöriga att studera här.

Från organisationen Elitidrott Skaraborg deltog Andreas Fäger och berättade att Skaraborg har ett mycket stort antal idrottsutövare som kan vara aktuella för att söka. 

Dessvärre är intagningen tillsammans med Halmstads Högskola och antalet deltagare är begränsat. Föreläsningar kommer att ske efter schema, men spelas in så att idrottare ska kunna sköta tävlingar och  träningar samtidigt med utbildningen.

I dag är det också klart att samtliga YH-utbildningar på Formakademien har fått tillstånden godkända för att fortsätta. Formakademien samkörs numer med Campus.