Gå direkt till Nyheten (Bättre utbildning för civilanställda vid Polisen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 30 mars 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bättre utbildning för civilanställda vid Polisen

Publicerad lördag, 25 januari 2020, 16:14 av Redaktionen

Regeringen tar nu ytterligare ett kliv på vägen mot 10 000 fler polisanställda. Sex månaders aspirantutbildning blir nämligen en obligatorisk del av polisutbildningen för civilanställda inom polisen. Det ska göra utbildningen bättre och mer användbar för Polismyndigheten och Säkerhetspolisen.
– Polisutbildningen för civilanställda har hittills inte använts i någon större utsträckning. En anledning är att de civilanställda inte har kunnat tjänstgöra som polisaspiranter. Nu ändrar vi på det så att fler polisanställda kan ta steget att vidareutbilda sig till poliser, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Den vanliga polisutbildningen är två och ett halvt år. I slutet av utbildningen arbetar studenterna som polisaspiranter under sex månader. För personer som är anställda i civila befattningar inom Polismyndigheten eller Säkerhetspolisen finns en särskild polisutbildning. Genom den kan exempelvis passhandläggare, analytiker, civila brottsutredare eller specialister inom ekonomi eller it komplettera sina kunskaper och bli polismän. De som går utbildningen har dock inte kunnat tjänstgöra som polisaspiranter.

Att civilanställda inte kan tjänstgöra som aspiranter under sin utbildning är en brist och något som har avhållit polisen från att använda utbildningen. Regeringen ändrar nu regelverket så att sex månaders aspirantutbildning framöver kommer att vara en obligatorisk del av polisutbildningen även för civilanställda.

Genom att tjänstgöra som aspiranter kommer de civilanställda att stå bättre rustade för polisyrkets komplexa arbetsuppgifter. Regeringen ändrar också utbildningens namn, från polisutbildning för specialister till funktionsinriktad polisutbildning. Det nya namnet är mer rättvisande.

I dagsläget har ett femtiotal polisanställda påbörjat vidareutbildningen för att bli polismän. På sikt vill Polismyndigheten använda utbildningen i något större utsträckning. Den vanliga polisutbildningen ska dock vara huvudvägen till polisyrket även i fortsättningen.

Förordningarna är en del av januariavtalet, som är en sakpolitisk överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

De nya reglerna träder i kraft den 25 februari 2020.