Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Nu blommar det! Eller?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Nu blommar det! Eller?

Publicerad fredag, 24 januari 2020, 12:00 av Björn Smitterberg

Det är små röda knoppar i rosorna, snart dags att klippa dom.
Mer oväntat – helt grön, med skira blad, står kaprifolen på garageväggen.
På en promenad på Kinnekulle sågs flera blommande tusenskönor.
Ur led är vädret. Eller?

Alla talar om vädret – men för att citera Greta: Ingen gör något åt det.
Det är något fel i systemet.

Redaktören har tidigare i kåseriform berättat hur krångligt det är att räkna ut hur bra miljöbil man har. Stöd och skatter räknar inte något med användningen mer än bränsleskatten. Själva ägandet är bundet till bilmodell.
Nu visar det sig att flera hybridbilar kallas miljöbil trots att den har hög bränsleförbrukning när det första fyra milen gjort slut på batterikraften. Den ger rabatter bl a till den som har sådan bil som tjänstebil. Det är ett svek mot alla som inte väljer sådana bilar. Fult av regeringen att göra ändringar så att de miljöfarligaste tillåts. Finansministern uttalade sig i TV och sa – fast med andra ord – att det är ett stöd för Volvo. Då är inte miljötänket långt gånget.
Det är något fel i systemet.

Lite förvirrat verkar det med den transformatorbyggnad som uppförs på Nya Stadens torg.
Varför har ingen reagerat på utformningen? Torget är ju så känsligt så tjänstemän normalt får arbeta i månader för att få fram godkända förslag.
Men plötsligt står en byggnad på plats, och ska få konstnärlig utformning på väggarna i form av mörkgrå halvmånar.
Lidköpings Elnät har säkert inte överskridit befogenheterna – men någon borde väl ha ansvar för utseende innan det blir bygglov?

Det verkar lite konstigt. Samhällsbyggnadsnämnden gör plan men överlåter åt Miljö- och byggnämnden att ansvara för utformning. Miljö- och byggnämnden kan dock inte göra något åt byggande som följer de detaljplaner som Samhällsbyggnadsnämnden upprättar – mer än i undantagsfall.
Utformningen av byggnader blir därför ofta fråga om förhandling mellan tjänstemän och den som vill bygga. Ofta är tjänstemännen desamma för Samhällsbyggnadsnämnden och Miljö- och byggnämnden. Tjänstemännen vid Lidköping Elnät, har lite längre. Måste gå ned en trappa.
Det är något fel i systemet.

Frågan om transformatorstationen på Nya Stadens torg har blivit en av de mest kommenterade artiklarna i Lidköpingsnytt den gångna veckan.
Med rätta. Någon borde träda fram och berätta hur det blivit så här.
Stadshusets röda tegelväggar  påminner just nu mest om en mussla.
Var finns kommunens kommunikatörer nu? År det fel i systemet?

Redaktören har själv i flera år varit press-sekreterare och informationsansvarig vid ett stort verk. Det handlade inte om att försöka släta över misstag, det handlade om att i tid informera beslutsfattare om hur allmänheten kan reagera – det kallades att läsa varandras glasögon. Och det medförde att besluten blev bättre när man mötte kritik i tid.
Nu för tiden skyls ofta misstag över med:
– Vi ska se över rutinerna.
Det är inget löfte – utan bara en förklaring till att man gjort fel från början.

Förra veckans berättelse om jakten på en mus i köksskåpet har medfört en del samtal vid möten på stan. Ett möte med en dam medförde följande berättelse:
– Jag skulle ta fram en kniv ur lådan i köket. Upp ur lådan hoppade en mus och sprang i väg i ilfart. Jag blev jätterädd. Jag fick aldrig tag i den musen.
En annan berättar om möss i garaget. Fällor tog fyra på en dag.

Dagens barnhistoria: Ett grannbarn i 11-årsåldern frågade redaktören:
– Vilka tanter är populärast?
Svaret (som redaktören inte visste):
-Kontanter!

/trevlig helg

En kommentar på “Hört på stan: Nu blommar det! Eller?”

  1. Leif Johansson skriver:

    Det kan snart återställas till någorlunda normal nivå. Man spår att den milda vintern kan snart vara ett minne blott.. Indikationer tyder på att polarvirveln kan brytas i februari – vilket skulle innebära en rejäl temperatursänkning.. Så inga knoppar lär nog brista ut ännu.

Kommentarerna är stängda