Gå direkt till Nyheten (Plastkassen blir dyrare)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Torsdag 02 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Plastkassen blir dyrare

Publicerad torsdag, 23 januari 2020, 13:34 av Redaktionen

Skatteutskottet föreslår höjd skatt på plastkassar
Den 1 mars ska en skatt på bärkassar av plast införas, det föreslår skatteutskottet. Skatten ska vara tre kronor per kasse. M och SD reserverar sig mot förslaget.

EU-länderna har kommit överens om att minska mängden förpackningar och förpackningsavfall. Som ett led i det arbetet föreslår regeringen en punktskatt som innebär att bärkassar av plast ska beskattas med tre kronor styck. För mindre och tunnare bärkassar blir skatten 30 öre styck. De kassar som berörs av förslaget är sådana som finns i affärer och används för att bära hem varor, däremot berörs inte sådana som är gjorda för att användas under en längre tid. Skatten ska betalas av den som tillverkar eller importerar fler än 40 kassar per tillfälle.

M och SD reserverar sig mot förslaget
Moderaterna och Sverigedemokraterna anser inte att en höjd skatt på plastkassar kommer att lösa problemen med nedskräpning, och anser att en höjd skatt kommer att drabba barnfamiljer ekonomiskt. De anser därför att riksdagen bör säga nej till förslaget om höjd skatt.