Gå direkt till Nyheten (Lastfartyg på grund utanför Hällekis)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lastfartyg på grund utanför Hällekis

Publicerad torsdag, 23 januari 2020, 15:58 av Björn Smitterberg

Ett lastfartyg gick vid 10-tiden i dag på grund när det skulle angöra Hönsäters hamn i Hällekis.

Fartyget skulle lossa bentonit lastad i Spanien i Hönsäters hamn efter att tidigare ha lossat en del av lasten i Lidköping. Vid angöringen hamnade fartyget av okänd anledning på lerbankarna alldeles utanför den muddrade delen av hamnen. Avgränsningen syns tydligt på bilden – fartyget är på fel sida om de röda prickarna.

Vänerhamns bogserbåt ”Lidköping” är på plats och har vid lunchtid gjort ett försök att dra loss fartyget från lerbanken. Det såg inledningsvis ut att lyckas men så brast bogsertrossen. Fartyget sitter alltså hårt fast i leran, men inga läckage är rapporterade. Kustbevakningen är på plats och har varit ombord i lastfartyget. Ombord finns också en inspektör från Transportstyrelsen och denne beslutar när nästa losstagningsförsök får ske.

Vid 17-tiden var fartyget flott efter ny draghjälp av bogserbåten och kunde lägga till vid kajen.