Gå direkt till Nyheten (Konsert med pianisten Bobo Stenson på lördag i S:t Nicolai kyrka)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Torsdag 09 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Konsert med pianisten Bobo Stenson på lördag i S:t Nicolai kyrka

Publicerad onsdag, 22 januari 2020, 07:06 av - Inskickat material

På lördag inleder Lidköpings konsertförening vårsäsongen med en solokonsert med jazzpianisten Bobo Stenson i S:t Nicolai kyrka.

Bobo Stenson kan se tillbaka på en lång karriär på den svenska jazzscenen. Han föddes 1944 i Västerås där han också växte upp och gjorde sina första avtryck på den svenska jazzhimlen. Som barn fick han undervisning i klassiskt pianospel, men i tonåren inspirerade en trumspelande bror honom till att pröva på jazzmusik.

Under gymnasietiden hemma i Västerås spelade han tillsammans med flera namnkunniga svenska jazzmusiker, bl.a. Lars Färnlöf, Börje Fredriksson, Palle Danielsson och Fredrik Norén. Efter studenten drog han iväg till Paris och bodde där ett tag. Där kom han i kontakt med andra jazzmusiker, vilket så småningom förde honom till den berömda jazz-klubben Blue-Note. Detta blev inledningen till en lysande internationell karriär som jazzpianist.

Bobo Stenson har turnerat runt hela världen och gjort många skivinspelningar. Hans diskografi omfattar mer än 70-talet skivor. Med sitt lyriska pianospel har han blivit en inspirationskälla för hel generation av yngre svenska jazzpianister. I januari i år ger han en konsert i Belgien och senare under våren gör han en turné med sin trio till flera länder i Europa.

Han har under åren spelat med många legendariska jazzmusiker, bl.a. Dexter Gordon, Benny Bailey, och Stan Getz. Under 1970-talet spelade han i trio med Arild Andersen och Jon Christensen, senare tillkom Jan Garbarek. 1970 grundade han gruppen Rena Rama som tillsammans med Bengt Berger, Palle Danielsson och Lennart Åberg introducerade ny musik för den svenska jazzpubliken med inspiration från Afrika, Indien och Balkan Gruppen existerade i 20 år.

Numera framträder han mest med den egna trion Bobo Stenson Trio. Gruppen har funnits i 40 år och haft en varierande sammansättning. Numera ingår Anders Jormin på bas och Jon Fält trummor och denna konstellation hördes senast i Vara konserthus förra våren då de framträdde inför en förtjust publik. 2019 belönades trion med Sveriges äldsta jazzpris ”Gyllene skivan” för albumet ”Contra La Indecisiòn”.

Bobo Stenson har under åren tilldelats en lång rad priser och utmärkelser och han är också medlem av Musikaliska Akademin.

Konserten på lördag börjar kl. 17.00 och är ett samarrangemang mellan Lidköpings konsertförening och Lidköpings församling.
______________
Text: Gunnar Erstorp. Bild: Roberto Bodigo