Gå direkt till Nyheten (Släkten – känd eller okänd – lockade)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Söndag 29 mars 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Släkten – känd eller okänd – lockade

Publicerad lördag, 18 januari 2020, 13:48 av Björn Smitterberg

Hundratals personer kom till biblioteket och Släktforskardagen i dag. Och det var ju ett brett program som erbjöds. Från dåtid (1400-tal) till nästan nutid.
Det handlade om soldater och officerare, om soldattorp och mer påkostade officersboställen.

Börje Strand, som man kan träffa på vid olika tillfällen på Läckö slott har intresserat sig för kläder. Den här klädseln är en som kanske liknar vad en och annan använde på Läckö slott på 14.00-talet.

Bilden är klickbar till större format. Foto: Lidköpingsnytt

Men det regnar i dag – hur går det, tänk om rustningen rostar?
-Man får polera lite med stålull…

Rustningen var en av flera iögonfallande saker på släktforskardagen. Släktforskare arbetade förstås på flera platser – med att hjälpa besökare till rätta bland arkiv.

Bilden är klickbar till större format. Foto: Lidköpingsnytt

Föreningsarkivet hade spännande delar, nämligen inspelningar av intervjuer och Stadsmusikkårens första spelningar. Allt bildsatt med bilder som finns i arkivet. Föreningsarkivet har även en utställning i korridoren utanför Konsthallen.

Kommunarkivet var på plats med en liten utställning om hur man tidigare (före datorerna) arbetade i Stadshuset. Stadshuset börjar uppnå mogen ålder, 40 år nu. Jubileumsfestligheten är dock inställd.

Bilden är klickbar till större format. Foto: Lidköpingsnytt

Nicolai Gille hade flera bilder som lockade många, och även allt vad som samlats – inte minst av ledamoten Raymond Andersson – om soldat- och officerslivet. En betydande samling kunskap om soldattorp finns här. Inte minst var det en serie föredrag som fyllde det rum som brukar kallas biblioteksscenen.