Gå direkt till Nyheten (Vårterminen har inletts på biblioteket i Lidköping)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 09 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vårterminen har inletts på biblioteket i Lidköping

Publicerad torsdag, 16 januari 2020, 20:15 av Björn Smitterberg

I dag presenterade Maria Rezelius och Lisa Gustavsson vårens  program på biblioteket – alltså det program som är utöver att förkovra sig i litteratur och tidskrifter. De båda tillhör ”motorerna” i Lidköpings rika kulturliv.

Få kommuner kan jämföra sig med Lidköping när det gäller kultur – i det fallet är Lidköping en stor stad. Någon invänder att bandy är stort, och fotboll. Men att en person är intresserad av det ena utesluter inte intresse för det andra.

Som vanligt är det ett riktig program. Huvuddelen ligger på onsdagaskvällar – men långt i från allt. Barnkulturen speglas ofta på lördagar. Ibland har onsdagsprogrammen av något skäl fått flyttas en dag. Det ska här nämnas att bibliotekets personal inte arbetar utan omvärld – tvärtom spelar studieförbunden en stor roll som medarrangörer och arrangörer. Ett par föreningar finns också med – FN-föreningen i Lidköping och Lidköpings Fotoklubb är exempel.

– Det är ofta föreningar kommer med förslag till föreläsningar och andra programpunkter, säger Maria Rezelius. Vi tar tacksamt emot.

Redan kommande onsdag blir det ett program där ett studieförbund spelar stor roll tillsammans med RFSU. Body Right´s kallas programmet som handlar om lust och kärlek så väl som rättigheter och skyldigheter inom ramen för FN:s globala program. Karin Björnberg heter föreläsare som kommer på den helt vanliga onsdagstiden, 1830.

Under våren fortsätter det med ett varierat program. Det ska inte förglömmas att Vinterfestivalen återkommer med ett brett program i mitten av februari – men det presenteras särskilt.

För barn blir det fortsättning med sagostunder och teaterföreställningar. Några lördagar blir det extra stort program när hela biblioteket fylls av verksamheter – även Konsthallen ingår.

Vissa fredagar är programmet lite speciellt. Man kan ta lunchmaten med sig och får lite mer än mat på middagsrasten. Till exempel kommer den 13 mars vid lunchen ett musikprogram med Lennart Hellsings verk – denna gång ett vuxenprogram. Veckan innan kommer sjuksköterskan Barbro Björklund, som har många erfarenheter av arbete i kriser och katastrofer.

Programpunkterna kommer att presenteras i Lidköpingsnytt efter hand. Dels som artiklar i förväg, men även lite mer långsiktigt under Mötesplatsen. Flera är nämligen inte slutligt planerade.