Gå direkt till Nyheten (Beslut om minnessten för FN-veteraner för dyrt
Förslag att skrota uppdraget)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 30 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Beslut om minnessten för FN-veteraner för dyrt
Förslag att skrota uppdraget

Publicerad torsdag, 16 januari 2020, 14:11 av Björn Smitterberg

I februari 2017 föreslog Liberalen Pär Johnson – och fick senare medhåll i kommunfullmäktige – att Lidköpings kommun skulle anlägga en minnesplats för något som kallas FN-veteraner.
Arkivbild: Pär Johnson.

Många är det som under årens loppa bidragit på olika sätt genom att arbeta i frivilligorganisationer och FN-tjänst utomlands vid bl a krigs- och krishärdar. Dessa ville Pär Johnson skulle hedras i Lidköping på ett sätt som sker i många andra städer och kommuner.

Redan från början var det klart att minnesplatsen inte skulle bli gratis – och då fanns heller inga förslag på utformning eller placering. Bl a har nämnts en placering vid Tun eller Såtenäs. Men inget har bestämts.

Nu har förvaltningen Kultur & Fritid kommit fram med en kalkyl på cirka 400.000 kronor. Nu går ärendet till kommunstyrelsen – men då är tipset att projektet i stället läggs ned.

– Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att verkställandet av en minnesplats ska avbrytas, heter det i beslutsunderlaget till kommunstyrelsens politiker (Pär Johnson är en av dem).

-När nu ärendet åter aktualiserats har den ekonomiska situationen och utsikterna för de kommande åren blivit allt kärvare i kommunsverige. Det är kännbart även i Lidköpings kommun, skriver handläggaren av ärendet på kommunledningskontoret.

 

3 kommentarer på “Beslut om minnessten för FN-veteraner för dyrt
Förslag att skrota uppdraget”

 1. Gustaf skriver:

  Även om 400 000:- är för mycket pengar så blir den stora förlusten minnet av Skaraborgs historia. Min pappa tjänstgjorde 8år i Bosnien och 4år i Libanon. Min bror jobbar inom FN i Somalia just nu.

  arbetskraftinvandringen från Libanon & Balkanländerna är en av flera anledningarna till Lidköpings goda ekonomiska välstånd. Våra FN-soldater har räddat människoliv genom att på plats begränsa folkmord och rapportera direkt till svensk media och på så vis forma den politiska debatt svenskarnas närvaro genererade!

  Kanske kan kommunstyrelsen trots våran kärva ekonomi (23:e rikaste kommun) sätta upp ett hedersplakat i stadsträdgården med namn, datum och bataljon.
  Vi gjorde ju det för Olof Palme och Iqbal.

  menmen
  En får la ge sig ut själv och hamra upp nått snyggt på rådhuset i värsta fall!!!

  Trevlig Helg
  Gurkman

 2. Thomas skriver:

  Det känns betydligt viktigare att ha ngn form av minnessten (liknande) för våra veteraner än ett ”Iqbalmonument” av en pojk helt utan betydelsefull anknytning till Lidköping! Byt ut Iqbal mot en Minnessten för FN-svenskar så blir vi Lidköpingsvänner glada och stolta!

 3. Nisse skriver:

  Sök kontakt med omkringliggande kommuner, och ordna ekonomin tillsammans. Res sedan en staty bredvid Stenkullen i Tun, där närheten till Såtenäs och Hercules är oerhört intimt förknippat med FN… till skillnad från Lidköpings stad.

Kommentarerna är stängda