Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström träffade:
Gunnar Käck; damhandbollens ledargestalt under många år)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Tore Sahlström träffade:
Gunnar Käck; damhandbollens ledargestalt under många år

Publicerad tisdag, 14 januari 2020, 15:05 av Tore Sahlström

Namnet Gunnar Käck är ett välkänt namn för Lidköpingsborna då det gäller damhandboll och då i synnerhet handbollsklubben Linne där han under så många var en hängiven ledare.
Bilden: Kul att träffa vår forna Linne ledare Käck tyckte Ingela Zettergren.

Under tisdagen var han gäst hos Lidköpings Idrottshistoriska och berättade om sin långa tid som ledare.

Under tisdagsträffarna brukar det nästan bara komma manliga åhörare men vid denna tisdagsträff kom det tre f. d. Linnespelare som ville lyssna på sin forne ledargestalt. Det blev ett mycket kärt återseende både för tjejerna och Käck. Gunnar fick motta omfamningar av Linnetjejerna och, jag tyckte mig se en liten glädjetår i ögonvrån hos den förutvarande Linneledaren.

– Gunnar hade alltid koll på det mesta och pusha oss ständigt framåt hela tiden. Vi hade mycket roligt tillsammans säger, Gerd (Holmäng) numera Ericsson som var målvakt i Linne och som har spelat några juniorlandskamper.

I sina unga år höll Gunnar inte alls på med handboll utan var en duktig 100 meters-löpare i Kinne-Kleva sportklubb. Han hade även en sejour i Sjödalens ishockeyklubb fick bl a möta storklubben Södertälje på naturis. Efter en hjärtsäcksinflammation på 1950-talet blev det lite sämre med det aktiva idrottandet.

Kärt återseende för tre f.d. Linnespelare: Fr.v. Lena Frick (Larsson) Gunnar Käck. Gerd Ericsson (Holmäng) och Ingela Zettergren ( Breman ).
Bilden är klickbar till större format.

Det är vid den här tiden HK Linne kommer in i bilden. Året var 1955 då Linnebolaget (skjortabriken) startade damhandboll – först som en korpklubb. Linne grundades 17 februari 1957 av fyra tjejer som arbetade vid Lidköpings Linnefabrik. Dessa tjejer kontaktade Gunnar Käck om han inte kunde hjälpa dem vid träningarna.

Det hade inte gått så bra med Linnes korplag för efter 10 seriematcher mot närliggande klubbar och med målskillnaden 2-55 och noll poäng. Då fick Gunnar som aldrig då hade sysslat med handboll ta sig an laget. Gunnar gillar utmaningar och att få ett förlorande lag att komma tillbaka.

Bilden är klickbar till större format.

Nu blev det riktigt fart på damhandbollen i Lidköping. Man satsade på flicklagsträning och 1964 så var hela A-laget juniorer.

Tillkomsten av Idrottens Hus 1960 gjorde att det inte dröjde länge att det blev full fart på verksamheten. Under de kommande åren och av en stor entusiasm av ledare och spelare ledde det till att klubben blev en av landets främsta damhandbollsklubb med massor med utövare. Linne vann de flesta turneringar som men deltog i.

Gunnar nämner en match seriematch i Göteborg mot en klubb med det lite underliga namnet Nykter Ungdom där Linne vann med 36-0. Matchen spelades 2x 10 minuter och, den duktiga Britt-Marie ”Spiken” (även landslagsspelare) gjorde hela 23 mål.

Under Linnes storhetstid var styrkan alltid deras ungdomsverksamhet, betonade Gunnar Käck

Linne HK 1960-61 Seriesegrare.  Fr.v. Gunnar Käck, Anette Larsson, Annkristin Frisén, Birgitta Persson, Ulla Frisén, Ulla Ulfström. Karna Jonsson, Kerstin Johansson, Rut Andersson, Barbro Johansson, Anne-Britt Andersson och Margareta Karlin.
(Bild från Lidköpings Idrottshistoria). Bilden är inte klickbar till större format.

Gunnar berättade många roliga episoder under träffen. Han jobbade på Meken och gick upp till sin chef för han ville byta avdelning. Han fick svaret att om Gunnar var lika snabb som på löparbanan när han ska gå till verkstadslagret så hade det kanske gått för sig. Eller när han skulle agera som hare under ett Dan Waern-lopp. Han behövde aldrig agera hare då Waern blev avstängd på grund av brott mot amatörreglerna.

Gunnar Käck blev under sin aktiva ledartid ett känt namn i handbollskretsar. Var med anordnade en landskamp mot Västtyskland i Idrottens Hus 1966. Det blev publikrekord i Idrottens Hus då det kom 1322 åskådare – det rekordet står sig än idag. Sverige förlorade med 10-5.

-Stilen som ledare går inte hem idag och, avslutningen i Linne blev lite bittert för mig – jag var helt emot sammanslagningen till Lidköpings HK.- Jag har klippt banden med klubben men, bitterheten har med åren minskat och, jag önskar klubben lycka till i framtiden avslutar, den forne Linneledaren sitt anförande.

Kan nämnas att Gunnar Käck var även ordförande Linne i hela 27 år.

________________
Fotnot om Linne HK:
– 18 säsonger i högsta serien.
– 6 SM-finaler för seniorer
– Linnes juniorer ett SM-guld