Gå direkt till Nyheten (Släktforskarna förbereder sig inför lördagen
Hör Stadsmusikkårens allra första konsert!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Släktforskarna förbereder sig inför lördagen
Hör Stadsmusikkårens allra första konsert!

Publicerad måndag, 13 januari 2020, 11:17 av Björn Smitterberg

På lördag är det Släktforskningens dag i Sverige.
Veterligt är det inte någonstans i landet som den dagen är så populär och så väl förberedd som i Lidköping.

Stadsbiblioteket är platsen för lördagens evenemang, men flera med hemvist på andra håll i Lidköpingstrakten finns med. Utställningar, föredrag och släktforskare som är beredda att svara på frågor finns på plats. I år finns också, liksom flera år tidigare, möjlighet att avlägga DNA-test vilket dock innebär en kostnad för alla som vill pröva.

Bilden togs i fredags när många av deltagarna var med och förberedde dagen på biblioteket. 

Medverkande är förstås också Skaraborgs Föreningsarkiv som har sina lokaler i biblioteket. Här finns numer också ljud, och bland olika ljhud – som spelas upp i kombination med arkivets bilder – finns faktiskt Lidköpings Stadsmusikkårs allra första konsert. Den hölls 1957. Det blir även en inspelad intervju med Benjamin Lidholm och en annan med idrottaren Sven Svensken Blomqvist.

Nicolai gille är med liksom flera andra föreningar som sysslar med släkt- och kulturhistoria. Kommunbiblioteket exempelvis.

Temat i år handlar om officerare och soldater och hur deras liv kunde te sig. Björn Sjöstedt från Kinnekulle kommer att berättar om soldattorp i ett anförande, Claes Henriksson berättar om indelningsverket, Ingrid Johnson om soldater på Kållandsö. Börje Strand lovar att uppträda i en riddarutrustning. Han finns annars på Läckö slott och kommer även att berätta om det medeltida livet på Läckö.
_______________
Släktforskningens dag, lördag kl 10 på Biblioteket