Gå direkt till Nyheten (Film i fokus när Götene är filmårskommun!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 11 augusti 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Film i fokus när Götene är filmårskommun!

Publicerad lördag, 11 januari 2020, 01:21 av - Inskickat material

Götene är en av fyra kommuner som valts ut att vara filmårskommun 2020.
Det innebär till exempel blir det specialvisning med besök av regissör, filmworkshops på lov och utomhusbio. Efter den stundande festivalinvigningen väntar en vecka till brädden fylld av spännande filmer. Då bjuder festivalen och bioföreningen in till ett nytt koncept: Filmisk salong.

Filmfestivalinvigning på Biograf Göta Lejon

Götenes bioförening arrangerar återigen festligheter när det är dags för Göteborg Film Festivals galainvigning av den 43:e upplagan av festivalen. Den 24:e januari invigs en 11 dagar lång filmfest. Ceremonin äger rum på biograf Draken och livesänds till 30 biografer runt om i Västsverige, där Göta Lejon alltså är en av platserna. Under ceremonin kommer Stellan Skarsgård ta emot Nordic Honorary Dragon Award, festivalens hederspris och det blir invigningstal av kultur- och demokratiministern Amanda Lind.

Årets premiärfilm är Psykos i Stockholm, en surrealistisk, stilsäker och djupt berörande film om en flicka som söker efter tonårslivet men måste bli vuxen väldigt fort.

Filmisk salong

Det nya konceptet Filmisk salong kan Götene vara en del av tack vare filmåret. Filmisk salong är fyra kvällar med film och fördjupande samtal om konsten, livet och samhället. Varje kväll har ett eget tema och innehåller en filmvisning, paus med dryck, tilltugg och mingel och ett scensamtal där högprofilerade gäster diskuterar kvällens ämne. Det blir tankeväckande, festligt och inspirerande och bjuder på nya insikter och perspektiv. Alltihopa sänds från biograf Aftonstjärnan i Göteborg.

Söndag 26 januari

Ålderism – Marianne Rundström och Ingmar Skoog

Vårt samhälle präglas av en omfattande diskriminering mot äldre och stereotypa bilder av hur de är och beter sig. I boken Passé – De ofrivilliga pensionärerna gör tv-journalisten Marianne Rundström upp med gamla föreställningar om åldrandet och ifrågasätter ett åldersnojigt Sverige. Här möter hon föreståndaren för Centrum för åldrande och hälsa, AgeCap, vid Göteborgs universitet, professor Ingmar Skoog, som lanserat begreppet 70 är det nya 20 och som är expert i regeringens delegation för senior arbetskraft. Kvällens film är den finska svarta komedin Ladies of Steel. Biljett köps via filmens visningsnummer.

Tisdag 28 januari

AI – Sam Ghazi, Olle Häggström och Dorna Behdadi

Den tekniska utvecklingen inom AI är både skrämmande och lockande. Kan AI utmanövrera människan eller är det bara ett smart hjälpmedel? Patologen och författaren Sam Ghazi, aktuell med romanen Teonauterna, möter Olle Häggström, professor i matematisk statistik på Chalmers, med inriktning på existentiell risk och AI-säkerhet, samt Dorna Behdadi, doktorand i praktisk filosofi på Göteborgs universitet, som forskar kring huruvida artificiella intelligenser kan vara moraliskt ansvariga för sina handlingar. Kvällens film är den dokumentära ”politiska thrillern” iHuman.

Torsdag 30 januari

Mansrollen – Mark Levengood, Ludvig Lindelöf och Nathan Hamelberg

Diskussionen om mansrollen fick ny fart i samband med metoo och överallt höjs nu röster att det är männens tur att på riktigt engagera sig i jämställdhetsarbetet. Hur kan vi utveckla mansrollen och samtidigt undvika marginalisering av unga män? Mark Levengood, som ofta behandlat mansrollen i sitt arbete och som är röst i tv-serien Sällskapet, möter Ludvig Lindelöf, präst och feminist, samt Nathan Hamelberg, skribent och metodutvecklare på Machofabriken, som arbetar med unga för att förändra normerna runt manlighet. Kvällens film är den animerade tv-serien Sällskapet – intervjuer ifrån alltings mittpunkt.

Fredag 31 januari

Glesbygd – Marit Kapla och Po Tidholm

Konflikten mellan stad och landsbygd håller på att skärpas och skillnaderna mellan det urbana och det rurala Sverige växer sig större. Vad beror det på och vad kan man göra för att vända utvecklingen? Författaren och journalisten Po Tidholm har ofta återkommit till landsbygden som tema i sitt arbete och föreläser runt glesbygd, global ekonomi och stadsutveckling. Här möter han författaren och journalisten Marit Kapla, som 2019 tilldelades Augustpriset för sin debutbok Osebol, till vilken hon intervjuat hela sin gamla hemby. Kvällens film är den isländska dramakomedin Mjölkkriget.

Bioföreningen Göta Lejon och Kultur och fritid, Götene kommun samarbetar kring aktiviteterna under året som Filmårskommun. Förutom Götene är det Åmål, Borås och Lerum som får ta del av Göteborgs Filmfestival satsning för att nå ut i hela regionen.
______________
Pressmeddelande