Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Är snö en bristvara?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Är snö en bristvara?

Publicerad fredag, 10 januari 2020, 12:30 av Björn Smitterberg

Överallt talar man om väder, men kallar det ofta klimat. Europa hade 2019 det varmaste året hittills. Och redaktören som lastar på sig varma kläder för att hämta morgontidningarna i brevlådan blir svettig innan han kommer in igen. Det är verkligen milt utöver det vanliga.

Det tog tid, men sedan några år har redaktören lärt sig att skottdagen är den 29 februari – och inte den 24 som det var förr.

Skottdagen? Ja, vi får väl se om det finns något att skotta i år. Hittills har det varit lugnt på redaktörens breddgrader.

När det gäller det här med snö betraktas det av en del som en bristvara i år, andra tycker att vintern hittills varit ganska gynnsam.

Några som man ändå tycker synd om är alla de entusiaster som efter åratal äntligen skulle få en konstsnöanläggning vid Råda. En förutsättning för funktionen är att temperaturen är ett par plusgrader. Men så lågt har tempen inte fallit mer än några timmar och det räcker inte. Men man kan ju promenera det 1300 meter långa belysta spåret utan att oroa sig för halka.

Det här med skottår är ju annars en fascinerande historia av matematiker och stjärntydningar. Ptolemaios som var kartritare vid biblioteket i Alexandria förstod att jorden är rund. Det var en stor upptäckt. Hans kartritningar hängde med som aktuella i tvåtusen år till holländarna Mercator och andra började fundera. Men det var de antika matematikerna i Mellersta Östern som räknade ut hur långt ett år är. 365,25 dygn. Vart fjärde är 366. Men det stämmer inte riktigt så vissa skottår har ingen skottårsdag… Det dröjer till år 2400 innan det infaller och då lär någon få påminna redaktören.

Barn som går i skolan behöver inte tänka på skottåret i år. Det är nämligen en del av sportlovet (vecka 9). Oavsett om det finns snö att skotta.

Nu kan vän av ordning förstås fundera över varför skottdagen infaller i slutet av februari. Det beror på de gamla romarna. Det beror på att romarna lade in en extra sjätte dag före 1 mars då det var deras nyår. Sjätte? Jo, romarna hade ett annat räknesätt. Vi skulle säga att 24 februari är femte dagen.

Sverige bytte från 24 till 29 februari 2000.

Skottåret är viktigaste för giftaslystna singlar. Enligt en tradition (från romartiden???) får alla singlar lov att fria till varandra under skottår. Oavsett kön.

För några dagar sedan publicerade redaktören en bild han tagit på en uggla som hittat till den nybyggda skorstenen på sommartorpet. Läsare har undrat om det egentligen var ett självporträtt. Tyvärr inte, så vacker är inte redaktören. Ugglan har åter setts sitta på samma plats och uggla. Det är väl första hösten (vintern har ju inte kommit) som vi inte har möss på torpet.

Oavsett väder och behov av skottårsäker klädsel har nu ylletröjorna plockats fram, alla går i julklappströjorna för på söndag öppna Folk & Försvar i Sälen. Som vanligt surrar i bakgrunden hög dramatik i utrikespolitiken. Världsfreden har svårt att vinna.

God helg.

 

2 kommentarer på “Hört på stan: Är snö en bristvara?”

  1. Lasse Silow skriver:

    I Lidköping är det sportlov vecka 7.

  2. abpot skriver:

    -Javisst är snö en bristvara men lidköpings kommun betalar stora pengar till de med snöjour för att de skall vara beredda att hjälpa bilar att fara runt på gatorna inom stans gränser. -Spara pengarna som betalas ut var år till denna onödiga snöjour…

Kommentarerna är stängda