Gå direkt till Nyheten (Stämningsfull julotta i arla morgonstund)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Stämningsfull julotta i arla morgonstund

Publicerad onsdag, 25 december 2019, 11:42 av Tore Sahlström

Julottan brukar vara julens mest besökta gudstjänst men har på senare år även fått lite konkurrens av midnattsmässorna på julaftonens sena timma.
Lidköpingsnytt besökte den tidiga julottan i Medelplana kyrka klockan 07  uppe på Kinnekulle. I riktigt gamla tider började julottan redan klockan 04.00 på juldagsmorgonen.Veronica Andersson såväl teckentolkade som sjöng solo.

Ändringen att senarelägga denna morgontidiga julotta blev när det stadgades år 1886 att julottan istället skall påbörjas klockan sju på morgonen.

Julottan har genom åren varit en mycket stark tradition i Sverige.  Mängder av ljus och marschaller utanför och inne i kyrkan skapade en högtidlig känsla. Klockan sju ljöd kyrkklockorna över Medelplananejden.

Inne i den rymliga kyrkan hade många kommit trots det grådisiga och, nästan ljumma morgonen. Både närboende och även många tillresta passade på tillfället att besöka den sedvanliga morgon gudstjänsten. Genom kyrkfönstren såg man att mörkret fortfarande hade ett litet grepp om natten.

Håkan Brattgård och kyrkvärden Gunilla

Ottans präst var den numera pensionerade Håkan Brattgård från Götene. Han har bakom sig en 40-årig prästtjänst men, så här vid juletid då prästyrket har den mest hektiska tiden får även en pensionerad Brattgård hoppa in och tjänstgöra.

Håkan Brattgård började mässan med att han ville att åhörarna skulle önska sina bänkgrannar i kyrkan en fortsatt trevlig helg. Lite ovanligt men ett trevligt initiativ när alla besökarna vände sig både till vänster och höger i bänkraderna för att tillönska en fortsatt trevlig helg. Därefter följde en den passande psalmen Var hälsad sköna morgon stund.

Håkan Brattgårds jultal höll han inte från predikstolen utan nere på kyrkgolvet.
Håkan inledde med frågan: Vad är klockan?

Många med mig hajade nog till. Men när han fortsatte så gick hans jultal ut på att vi människor skulle släppa stressen och att vi behöver inte vara så duktiga i juletid med alla förberedelser och klappinköp. Istället sätta oss ner och samla ihop lite och, njuta av julhögtiden. Ett bra anförande av Brattgård när så många just jäktar och stressar omkring jul och nyårshelgerna.

Sångsolist och teckenspråkstolkare var vid julottan Veronika Andersson Kinne-Vedum

Vid denna julotta teckentolkades vissa delar av mässan av Veronika Andersson från Kinne- Vedum. Det var även Veronika som, stod för julsångerna och höjdpunkten var O Helga Natt. Det gjorde hon på ett strålande njutbart sätt så att, kyrkobesökarna tog upp en stor applåd efter hennes framförande.

Veronika är nyexaminerad teckenspråks- och dövblindtolk och denna julotta var hennes första jobb.

Maria Lugn

Veronika Andersson ackompanjerades av Maria Lugn som, även skötte kantorsuppgiften.
___________________
Bilderna är klickbara till större format