Gå direkt till Nyheten (Regeringen vill förbjuda fossila bränslen i bilar)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Fredag 10 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Regeringen vill förbjuda fossila bränslen i bilar

Publicerad torsdag, 19 december 2019, 12:14 av Redaktionen

Utredning tillsatt om utfasning av fossila drivmedel samt förbud mot försäljning av nya bensin- och dieselbilar
Regeringen tillsätter en utredning som ska ge förslag på hur ett förbud mot försäljning av nya bensin- och dieseldrivna bilar ska genomföras samt när fossila drivmedel ska ha fasats ut. Sven Hunhammar har utsetts till särskild utredare.

– Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och har därmed en betydande roll i klimatomställningen, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund.

Sven Hunhammar är civilingenjör och doktor i naturresurshushållning. Han är anställd vid Trafikverket som måldirektör för miljö och hälsa, men har tidigare arbetat på Stockholm Environment Institute, Naturvårdsverket, Trafikanalys och Naturskyddsföreningen.

Utredaren ska bland annat:
* analysera förutsättningarna för att införa ett nationellt förbud mot försäljning av nya bensin- och dieseldrivna bilar och hur fordon som drivs på förnybara drivmedel eller som är elhybrider ska kunna undantas från ett sådant förbud.
* analysera hur ett EU-förbud mot försäljning av nya bensin- och dieseldrivna bilar och en utfasning av fossila drivmedel i EU kan åstadkommas
lämna nödvändiga författningsförslag, dock inte inom skatteområdet där endast åtgärder får analyseras och konsekvensanalyser utföras.
* föreslå ett årtal för när fossila drivmedel ska vara utfasade i Sverige och vilka åtgärder som behövs för att det ska kunna ske på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt.

Utredningens kommittédirektiv bygger på januariavtalet punkt 31, den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 februari 2021.

9 kommentarer på “Regeringen vill förbjuda fossila bränslen i bilar”

 1. Ronney Hedvall skriver:

  Då är det definitivt godnatt för Sverige,

 2. Watchingeye skriver:

  Budskapet i sig är inget jag vänder mig emot. Det jag undrar är om devisen… Hela Sverige ska leva.. är dödförklarad nu? Jag skulle så gärna få en förklaring från nån lokal MP politiker hur alla utanför storstäderna och inte är höginkomsttagare ska hantera sin framtid. Jag vet att ni har nån policy att inte ta en diskussion med folk här på LN, men nu är det nog dags att börja förklara för oss som inte förstår er strategi. Jag ber er vänligt att börja prata…

 3. Raggarn skriver:

  Idioti

 4. CG Zälle skriver:

  Nu får det väl ändå vara nog . Det finns ju faktiskt befolkning utanför Stockholm

 5. Svempa skriver:

  Satsa på oss som kör E85 och gynna på bättre villkor.

 6. Bernt skriver:

  Använd rösträtten vid nästa val och och rösta bort politiker med
  oseriösa förslag, demokrati kallas det!

 7. Peter skriver:

  Endast en vision.
  För mig helt obegriplig att ett liten land som Sverige är ska
  driva denna fråga. Utredningen ska självklart ligga på Eu som då gemesamt kan undersöka och utreda om det överhuvud taget möjligt att genoföra en så stor omställning och inom vilken tidsram.
  Det är en gigantisk omställning och vår elenergi ska då också räcka.
  Det lär inte finnas möjlighet att släcka några kärnkraftverk snarare expandera kärnkraften när alla elbilar ska laddas.

 8. Jan Johansson skriver:

  Bernt.
  Det är tre år till nästa val.
  Dom hinner hitta på mycket skräp på den tiden
  Förresten, kan det kallas demokrati när ett parti som med nöd och näppe klarar 4 procentspärren kan sitta i regeringsställning?

 9. RGR skriver:

  Jag tycker det var ett bra förslag. Och bra förslag är något vi inte direkt är bortskämda med när det gäller den här eländiga regeringen…

Kommentarerna är stängda