Gå direkt till Nyheten (65 miljarder till försvar och kriser
Riksdagsbeslut i dag)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 07 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

65 miljarder till försvar och kriser
Riksdagsbeslut i dag

Publicerad torsdag, 12 december 2019, 19:01 av Björn Smitterberg

Regeringen har föreslagit att ungefär 64,8 miljarder kronor ur statens budget för år 2020 ska gå till försvaret och samhällets krisberedskap. Mest pengar går till förbandsverksamhet och beredskap, som får knappt 39 miljarder kronor. Ungefär 15,2 miljarder går till anskaffning av materiel och anläggningar.

Riksdagen godkände att regeringen gör framtida ekonomiska åtaganden som motsvarar cirka 92,6 miljarder kronor inom utgiftsområdet. Investeringsplaner för vissa av Försvarsmaktens investeringar och beredskapsinvesteringar hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap godkändes. Regeringen fick rätt att under vissa förutsättningar exportera JAS 39 Gripen-plan och att inrätta fyra militärregionstaber.

Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

Försvarsutskottet föreslog också att riksdagen skulle rikta en uppmaning, ett tillkännagivande, till regeringen om att den bör återkomma till riksdagen med förslag om att inrätta en inspektion för totalförsvaret i enlighet med förslag från Försvarsberedningen. Riksdagen sa dock nej till utskottets förslag om tillkännagivande.

Riksdagen beslutar om statens budget i två steg. Först beslutas om ramarna för de 27 utgiftsområdena i budgeten. Det beslutade riksdagen den 27 november 2019. Därefter bestämmer riksdagen i ett andra steg hur pengarna ska fördelas inom varje utgiftsområde. Det här förslaget avser steg två i beslutsprocessen.

Nästan lika mycket pengar går till kommunikationer.

Cirka 61,3 miljarder kronor ur statens budget för 2020 går till utgiftsområdet kommunikationer. Mest pengar, cirka 25,8 miljarder kronor, går till utveckling av statens transportinfrastruktur, exempelvis järnvägar. Drygt 24,6 miljarder kronor går till att underhålla och upprätthålla den befintliga transportinfrastrukturen. Riksdagen sa ja till regeringens förslag om hur pengarna ska fördelas inom utgiftsområdet. Riksdagen sa också ja till förslaget till exempelvis låneramar, investeringsplaner och ekonomiska mål inom området.

6 kommentarer på “65 miljarder till försvar och kriser
Riksdagsbeslut i dag”

 1. Ove Nordström skriver:

  Sjukvård, skola och övriga välfärdsområden får spara istället.
  Rätt prioritering?

 2. Jan Johansson skriver:

  Ove Nordström.
  Jag vet precis vilka områden man kan spara in på, men om jag skriver ut det så blir inlägget censurerat…..

 3. Mikael Wänerskär skriver:

  ….håller med Jan….och personligen så tycker jag att försvaret kan aldrig få nog med pengar om vi återigen ska bygga upp det som raserades på -00 talet ,och mer därtill ska byggas upp…

 4. Jan Johansson skriver:

  Mikael Wänerskär
  Varje land har en militärmakt, antingen sin egen eller någon annans.

 5. RGR skriver:

  Jag har en bättre idé! Återställ skatten för de rikaste till en rimlig (dvs. högre än idag) nivå, och ta i med hårdhandskarna mot skattesmitare. Då skulle vi ha råd med både välfärd och ett starkt försvar.
  Mitt recept stavas alltså: Mindre mjäk! Sluta dalta med borgarklassen!

 6. Jan Johansson skriver:

  RGR
  Jag säger inte emot men dig.
  Personligen har jag ingenting emot att betala skatt under förutsättning att pengarna går till vår välfärd och ingenting annat.
  För att ta några exempel så anser jag inte att polisbevakning av fotbollsmatcher eller omhändertagande av återvändande Is-krigare räknas till vår välfärd.

Kommentarerna är stängda