Gå direkt till Nyheten (Margit räddades till livet med förstärkt kärlkirurgi)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 09 augusti 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Margit räddades till livet med förstärkt kärlkirurgi

Publicerad onsdag, 11 december 2019, 09:59 av Redaktionen

Att Skaraborgs Sjukhus förstärker den högspecialiserade kärlkirurgin kan vara skillnaden mellan liv och död för patienterna. Det fick en äldre kvinna nyligen erfara. Hon kom in med brustet pulsåderbråck, opererades och kunde åka hem bara sex dagar senare.

Patienten, 85-åriga Margit Ambertsson, kom in till akutmottagningen vid Skaraborgs Sjukhus Skövde med brustet aortaanuerysm (pulsåderbråck). En diagnos som har en mycket dålig prognos för överlevnad, inte minst för en äldre patient. Hon genomgick akut öppen aortakirurgi – en av de största operationer som utförs vid Skaraborgs Sjukhus – och tack vare ett lyckat ingrepp och ett gott omhändertagande före och efteråt kunde hon skrivas ut bara sex dagar senare.

Margit Ambertsson tackar kärlkirurgen Maher Hamoud för att hon fortfarande är i livet.

-Detta är verkligen ett tillfälle då en patient kommit in till Skaraborgs sjukhus och räddats till livet, tydligare än så blir det inte, säger läkaren Bengt Orrenius vid kirurgkliniken.

Han fortsätter:
-Inom kärlkirurgin har vi en verksamhet under nyuppbyggnad, detta visar att den är på rätt väg.

Operationen utfördes av kärlkirurgen Maher Hamoud och processcheferna vid kirurgkliniken, Björn Frisk och Åsa Fredriksson, förklarar ingreppets betydelse:

-Det visar vikten av högspecialiserad, avancerad sjukvård. En annan viktig del är betydelsen av välfungerande teamarbete kring patienten med professionell handläggning av akutmottagning, röntgenavdelning, operationsavdelning och kärlkirurgavdelning/sårcentrum, säger Björn Frisk.

Åsa Fredriksson menar att det är viktigt att upprätthålla och förstärka SkaS kompetens inom kärlkirurgi, då detta inte sällan är patienter som kräver akuta åtgärder och omhändertagande.

-Kärlkirurgin spelar även stor roll inom traumasjukvården där den kan vara central för patientens överlevnad. Kärlkirurgin tangerar också mot många andra specialist områden, exempelvis njurmedicin, hudkliniken samt ortopedin, då de är en viktig del i helhetssynen av patienten, säger Åsa Fredriksson.

___________________
Text och bild från Skaraborgs sjukhus

En kommentar på “Margit räddades till livet med förstärkt kärlkirurgi”

  1. Christian skriver:

    Otroligt snyggt jobbat av berörda team måste man ändå säga . Men hur tänker man egentligen framåt med vården , med tanke på att vårdcentraler läggs ner på löpande band och allt flyttas till Skövde . Om en patient i låt oss säga Lidköping behöver akut vård och denna typ av operation och hjälpen finns i Skövde då är det en lång sträcka till hjälpen . Vill det sig illa så har ju de som bor i t.ex Tun eller ute på kålland dryga 10 mil till KSS . Tycker att man någonstans behöver tänka lite på samhället både stort och smått men vad vet jag . Är ju bara en enkel knegare

Kommentarerna är stängda