Gå direkt till Nyheten (Lång debatt inför beslut om lobbyverksamhet:
Lidköping ska arbeta för normalt strandskydd)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 07 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lång debatt inför beslut om lobbyverksamhet:
Lidköping ska arbeta för normalt strandskydd

Publicerad tisdag, 10 december 2019, 11:24 av Björn Smitterberg

Christian Poucette – arkivbild

Kommunfullmäktige hade på måndagskvällen flera långa debatter, men en av de längsta gällde strandskyddet. Det påverkar Lidköping ovanligt mycket för kommunen har lång kust.

Kommunstyrelsens sedan i januari nya majoritet har beslutat att försöka påtala för länsstyrelsen att strandskyddet är ovanligt omfattande. Miljöpartiet har en annan uppfattning, och menar att det går att få undantag.

Moderaten Christian Poucette har i flera år sagt sin mening om strandskyddet. Han accepterar ett normalt strandskydd – men inte det som länsstyrelsen i Västra Götaland och Värmland beslutat – att ha 300 meter vilket i och för sig lagen tillåter.

– Det borde vara undantag att ha 300 meter – inte normalt. Mängder av projekt som markägare vill genomföra stoppas av detta för oss utökade strandskydd, sa Christian Poucette.

– Det är fel att tjänstemän vid länsstyrelsen skall kunna bestämma bara genom att hänvisa till en regel de själva bestämt.

Alla partier deltog i debatten, och synpunkterna var många. Kommunstyrelsens förslag var att kommunen på alla tänkbara sätt ska påtala problemet med det utökade strandskyddet. Miljöpartiet och Vänsterpartiet tyckte att man kan invänta en utredning som ska vara klar om ett år.

Beslutet blev kommunstyrelsens – kommunen ska påtala om och om igen det felaktiga med ett generellt utökat strandskydd.

– Det är inte fel med strandskydd, men 300 meter är för mycket. Det kan gälla på vissa mycket känsliga platser, men bara där, sa Christian Poucette.

Man kan säga att beslutet på måndagskvällens sena timme är en vändning – kommunfullmäktige har tidigare – förflera år sedan – beslutat att godta utökat strandskydd.

3 kommentarer på “Lång debatt inför beslut om lobbyverksamhet:
Lidköping ska arbeta för normalt strandskydd”

 1. Ronney Hedvall skriver:

  Bra att inte den socialistiska avundsjukan får bestämma!

 2. Watchingeye skriver:

  Risken med ett försämrat strandskydd är väl att risken ökar att strandlinjen införlivas med den tänkta fastigheten och att allmänhetens möjligheter att nyttja strandlinjen förhindrad. Om det ändå sker lär ju kommunen tiga still. Som vanligt. Exempel på det finns ju redan inom stadsgränsen.

 3. Ove Nordström skriver:

  Har du inte båt så är det inte så många meter av Vänerns 22 mil strandremsa man har tillgång till pga vägbommar, bebyggelse m.m m.m.

Kommentarerna är stängda