Gå direkt till Nyheten (Koldioxidskatten höjs inte på bensin och diesel)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 25 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Koldioxidskatten höjs inte på bensin och diesel

Publicerad fredag, 29 november 2019, 10:38 av Redaktionen


Skatteutskottet föreslår i dag att riksdagen säger ja till regeringens förslag om att sänka koldioxidskatten på bensin och diesel. Skattesänkningen görs för att motverka de ökade priser på bensin och diesel som kan uppstå i och med den årliga indexuppräkningen och den så kallade reduktionsplikten. Därmed är det i praktiken klart för ett riksdagsbeslut med samma innehåll.

Regeringen föreslår att koldioxidskatten och energiskatten på bensin sänks med totalt 15 öre per liter för bensin med totalt 9,3 liter för diesel. Enligt regeringen genomförs sänkningen för att motverka ökade priser för konsumenterna när inblandningen av biodrivmedel kommer att öka i och med den reduktionsplikt som infördes 2018. Sänkningen görs också för att motverka ytterligare ökade priser som den årliga indexuppräkningen av koldioxid- och energiskattesatserna medför.

Reduktionsplikten innebär att alla drivmedelsleverantörer varje år måste minska växthusgasutsläppen från bensin och diesel med en viss procentsats. I samband med att reduktionsplikten infördes ändrades skattereglerna för bensin och diesel så att samma koldioxidskattenivå gäller för hela bränsleblandningen, oavsett hur mycket av blandningen som består av biobränsle. Tidigare har det inblandade biobränslet varit skattebefriat.

4 kommentarer på “Koldioxidskatten höjs inte på bensin och diesel”

 1. Claes skriver:

  Lär väl hamna på Status Quo som vanligt.

 2. Hans Rönnqvist skriver:

  Spel för galleriet. Alla vill låssas vara miljövänliga men det ska inte kosta.Black frida hur miljövänligt är det.skräpet som säljs ,hur långt har det transporteras. Med sunt förnuft kan det aldrig bli miljövänligt ,det är bara kosmetika allt snack om miljön

 3. Claes skriver:

  De som är makthavare är till åren komna (90% iaf) och struntar fullkomligt i förväntat elände. Man bryr sig därigenom inte om kommande generationer. Pinka revir och peta i strunt är huvudsaken.

 4. Jonas skriver:

  Det kanske vore på sin plats att införa extra skatt på kläder?
  De tar massor av jordens resurser och transporteras långa sträckor…
  Allt som försämrar klimatet borde ju skattas efter vad det förstör och det är inte bara bilar och persontransporter…
  Med då blir det ett herrans liv på storstadstjejerna som köper nya kläder för varje helg samt kaffelatte och barnvagnar…

Kommentarerna är stängda