Gå direkt till Nyheten (Så kom avtalet med Vara om vatten från Lidköping till)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Så kom avtalet med Vara om vatten från Lidköping till

Publicerad fredag, 29 november 2019, 10:00 av Björn Smitterberg

Det var i november 1978 som Lidköpings kommun skrev avtal med grannkommunerna Vara och Grästorp om vatten från främst Vänern och Lockörn. Då skulle nämligen Lidköpings kommun ansluta Järpås och de båda grannkommunerna fick då chans att vara med på den utbyggnaden genom att vara med och betala.

Kostnaden handlade om att höja dimensioneringen av vattenledningen och en pumpstation. Vara betalade 26 procent och Grästorp 17.

I avtalet reglerades även kostnader för underhåll.

Priset för vattnet var fast per kubikmeter men ändrades sedan till en årlig kostnad som skulle räknas upp enligt ett index.

Det index som användes avslutades för knappt ett år sedan och kan inte längre användas. Det index som användes var dock för lågt i förhållande till kostnaderna och Lidköping har levererat vatten till Vara under 2000-talet med över 30 miljoner kronor mindre än vad det skulle varit.

Lidköpings kommunledning och VA-enhet har flera gånger begärt att få ändra avtalet men Vara har inte varit med på det. Nu har dock en möjlighet att säga upp avtalet öppnat sig, vilket innebär att ett nytt avtal behöver bli klart inom de närmaste åren. Kommundirektörerna i Lidköping och Vara har mötts och säger att de ska försöka reda ut det hela.

– Vi ska inte ställa till något bråk, men kan inte låta Lidköpings VA-konsumenter stå för Varas kostnad, säger kommunalrådet Jonas Sundström i Lidköping.
– Vi vill ha nytt rättvist avtal.

____________________
Källa: Lidköpings kommun