Gå direkt till Nyheten (Julen är nära – Lidköpingsbygden är redan här!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Julen är nära – Lidköpingsbygden är redan här!

Publicerad torsdag, 28 november 2019, 11:43 av Björn Smitterberg

För 70:e året har Lidköpingsbygden utkommit, det årliga kulturhistoriska magasinet från S:t Nicolai gille.
Mycket välgjord som vanligt.

Förutom att skriften på ett kortfattat sätt berättar om gillet och dess medlemmar under senaste året finns en mängd intressanta artiklar.

Bl a finns förstås bandy representerad – för första gången har ju lagg från Lidköping fått ta emot den finaste nationella bucklan. Det handlar om bilder, och det handlar om en artikel om bandyns historia i Lidköping. Ingvar Kjörck skrev en gång om bandy ur en korvgubbes perspektiv – det kåseriet återges nu.

Osten i Norrbotten har en grund på Kållandsö. Nu berättas mera noggrant om hur det gick till när Anna Gustafsson lärde sig göra ost och blev legendarisk länsmejerska.

En annan kvinna som uppmärksammas är Ada Blomqvist som förde en lång kamp mot lungsot. Och hur gick det när ungdomar i Lidköping på 1960-talet fick rösta fram pop-listan i radions ”Tio i topp”? Svaret finns i Lidköpingsbygden. Vill man veta mer om Gamla Rådhuset så presenteras det av Alf Johansson i en flera sidor lång artikel.

För bussresenärer finns en fin anekdot – som inte ska avslöjas här. Anknytningen till Vänern och sjöfart finns också, genom en artikel om skeppet Natalia Charlotta. Hon seglade utan motor ända till 1924.

Tillsammans med artiklar om filmens historia i Lidköping, om spökhistorier och mycket annat rekommenderas denna 84 sidor tunga skrift från S:t Nicolai gille. den utkommer som vanligt lagom till julmarknaden på Nya Stadens torg men kan även köpas i en del butiker.