Gå direkt till Nyheten (Emigrantafton hos Vasaorden)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 04 februari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Emigrantafton hos Vasaorden

Publicerad torsdag, 28 november 2019, 09:00 av - Inskickat material

Logen 636 Lidköping av Vasaorden av Amerika har nyligen arrangerat en afton med migrationen till Nordamerika som tema. Ett 60-tal gäster kunde redan i entrén mingla och bekanta sig med litteratur, kartor och annat material i ämnet.

Aftonen inleddes med ett föredrag om emigrationen av Jan-Ove Ahlgren. Han pekade på olika orsaker till migrationen samt vanliga resvägar. Särskilt givande var utbredningskartorna över USA, vilka visade platser där olika nationers utvandrare har slagit sig ner.

Det visade sig att tyskarna var flest.

En mycket intressant film med inslag om svenskbygderna avrundade.

Gästerna kunde sedan inta en lättare kvällsmat till musik av Peter Skarpvold och Johan Silverhjälm.

Efter maten visade Charlotte Börjesson hur man hittar sina emigranter i olika databaser på Internet. Det finns bl.a. skeppslistor och folkräkningar. Det är absolut ingen omöjlighet utan det finns en mängd såväl amerikanska som svenska källor att leta i.

Kvällen avslutades med en uppvisning av Lidköping Lindy Hoppers under ledning av Janne Larsson.

___________________
Jan-Erik Björk