Gå direkt till Nyheten (1.569 städer får möten om klimatet på fredag
Lidköping enda plats i västra Skaraborg)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 juli 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

1.569 städer får möten om klimatet på fredag
Lidköping enda plats i västra Skaraborg

Publicerad onsdag, 27 november 2019, 10:18 av Redaktionen

På fredag genomför FridaysForFuture en global strejk för klimatet. Det blir ännu en gång strejker över hela planeten. I minst 1569 städer och orter klimatmanifesteras det. I Sverige samlas skolstrejkare och vuxna på minst 96 platser för en rättvis omställning i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål. Nedan listas alla orter och platser.
I Lidköping blir det en manifestation på Nya Stadens torg – klicka för info.

– Alla är välkomna, alla behövs, säger Greta Thunberg, initiativtagare till skolstrejkarrörelsen FridaysForFuture.

Den globala klimatstrejken görs fredagen före att FN:s klimattoppmöte COP 25 börjar och kommer att vara en påminnelse till världens ledare att inte svika de yngre generationerna.

– Vissa saker måste man bara göra, sa Jonathan Lejonhjärta en gång. Att forma en global klimatpolitik som klarar Parisavtalets 1,5-gradersmål är just en sådan sak. Hjälp oss nu innan det är försent, säger Andreas Magnusson, organisatör i FridaysForFuture Falun.

I Sverige kommer det att göras strejker och manifestationer på minst 96 orter och platser. Se hela listan längre ner.

– Det är sorgligt att vi måste offra vår utbildning för att ekonomiska intressen fortfarande prioriteras framför vår framtid, säger Alde Fermskog, organisatör i FridaysForFuture Växjö.

Den snabbt växande rörelsen FridaysForFuture hämtar sin inspiration från den skolstrejk för klimatet som Greta Thunberg startade den 20 augusti 2018, tre veckor före det svenska riksdagsvalet.

– Vi behöver konkreta handlingar nu. Utsläppskurvan ska ha vänt och peka drastiskt neråt redan nästa år om vi ska ha någon chans att klara 1.5-gradersmålet, säger Isabelle Axelsson, organisatör i FridaysForFuture Stockholm.

Den globala klimatstrejken den 29 november görs med krav på att de folkvalda makthavarna ska agera för att:

  1. Hålla den globala temperaturökningen under 1.5 grader Celsius jämfört med förindustriella nivåer.
  2. Följa Parisavtalet och säkerställa klimaträttvisa.
  3. Lyssna på den bästa förenade vetenskapen som för närvarande finns.

Alla orter och platser där det strejkas och manifesteras 29 november (nya tillkommer löpande)
Aneby, Arvika, Avesta, Boden, Bollebygd, Bollnäs, Borlänge, Borås, Botkyrka (Tullinge), Bovallstrand, Burgsvik, Ekerö, Enköping, Eskilstuna, Eslöv, Fagersta, Falköping, Fårösund, Gislaved, Gnesta, Grebbestad, Gävle, Göteborg, Habo, Halmstad, Helsingborg, Hudiksvall, Hässleholm, Höganäs, Järfälla, Jönköping, Kalix, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Katrineholm, Kramfors, Kristianstad, Kungsbacka, Laholm, Leksand, Lerum, Lidköping, Linköping, Luleå, Lund, Lysekil, Mora, Munkedal, Nora, Norberg, Norrköping, Norrtälje, Nässjö, Nödinge, Orsa, Orust, Oskarshamn, Robertsfors, Sannerud, Skellefteå, Solna, Stockholm (Mynttorget-Riksdagen, Sagerska Huset-Riksdagen, Kungsholmen, Södermalm, Enskede-Årsta-Vantör), Strängnäs, Sundbyberg, Sundsvall, Sunne, Sävsjö, Söderhamn, Södertälje, Söråker, Tanumshede, Tierp, Tivedens Nationalpark, Tranemo, Trosa, Täby, Umeå, Uppsala, Varberg, Visby, Vänersborg, Värmdö, Värnamo, Västervik, Västerås, Växjö, Ånge, Ängelholm, Örebro, Örnsköldsvik och Östersund.