Gå direkt till Nyheten (Var med – ta krafttag mot klimatkrisen!
Fredag är det åter dags demonstrera)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 09 augusti 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Var med – ta krafttag mot klimatkrisen!
Fredag är det åter dags demonstrera

Publicerad tisdag, 26 november 2019, 10:44 av Björn Smitterberg

Kom till Rådhuset och kräv krafttag för att stoppa klimatkrisen!
Den uppmaningen kommer från organisationer och personer som engagerat sig för att minska klimatkrisen. I Världen har Greta Thunberg blivit namnet i spetsen för ungas aktioner som nu också omfattar vuxna.

Naturskyddsföreningen i Lidköping, FN-föreningen och Folkets Hus-föreningen står bakom ett upprop som vill locka deltagare till ett lunchmöte på fredag som stöd för arbetet med att minska klimathotet.

– Kraftfulla åtgärder måste till nu och de måste vara rättvisa socialt och ekonomiskt. Det finns ingen tid att lösa problemen sedan, det är nu och de närmsta åren som gäller! Det är mycket bråttom! Visa alla barn och ungdomar som bryr sig att vuxna också vill ta ansvar!

Det är sex punkter som kommer att framhållas:
1) Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader, över förindustriella nivåer.
2) Parisavtalet måste efterlevas och det ska kunna visas.
3) Lyssna på den bästa tillgängliga förenade vetenskapen. Lyssna på klimatforskningen.
4) Åtgärder för klimat och miljö ska också leda till minskade sociala orättvisor.
5) Kraftfulla åtgärder måste riktas mot de globalt största företagen som står för en oproportionerlig stor andel av klimatpåverkan.
6) Lokala åtgärder måste öka för att minska fossilbränsleanvändningen lokalt.

_____________
Rådhuset fredag 11,45 – 13.
Arkivbild från septembers fredagsaktivitet. 

2 kommentarer på “Var med – ta krafttag mot klimatkrisen!
Fredag är det åter dags demonstrera”

  1. Calle skriver:

    Borde inte punkt 1 vara att begränsa befolkningstillväxten i världen. Det är ju, enligt miljörörelsen, människan som är orsak till den negativa klimatpåverkan och då vore väl detta logiskt. Klotet kan inte föda alla människor med nuvarande tillväxt.

  2. Ove Nordström skriver:

    Mycket önskemål men inte en enda konkret åtgärd på vad och hur det ska lösas. Så länge vi har en ekonomi baserad på konkurrens som dessutom är helt fristående från politiska beslut annat än på mariginalen, lär inget avgörande hända om det inte sker genom tekniska innovationer som står i samklang med ekonomin. Annars får man väl påtala ”hur” arbetslöshet m.m ska lösas. ”Hur” ska t.ex punkt 4 genomföras? Gissar att folk är mer intresserade att veta det än att se det som ett generellt önskemål. Just nu har ju utvecklingen gått i motsatt riktning i mer än 30 år.

Kommentarerna är stängda