Gå direkt till Nyheten (Julstämning i gemytlig kvarnmiljö)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 juli 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Julstämning i gemytlig kvarnmiljö

Publicerad lördag, 23 november 2019, 18:54 av Tore Sahlström

I dessa dagar i november startar många jularrangemang som pågår ibland ända fram till julveckan.
På lördagen startade arrangemanget Jul på Kvarnen i Stenhammar.

Det är en grupp tjejer som hyr kvarnen för att ha en liten julmarknad samt att ha öppet sitt café inne i själva kvarndelen.

De fyra är Elisabeth Björk, Gunnel Svensson, Birgitta Wångdal samt Marika Gunnarsson.
De har öppet varje dag fram till den 9:e december. De ställer ut hantverk, smycken och barnkläder m m.

Redan när de öppnade strömmade lördagslediga in i den lilla mysiga kvarnen. Damerna hyr kvarnen av Gösslunda Hembygdsförening för sin julmarknad. Marika Gunnarsson berättade att det är många äldre som, kommer hit och minns det populära caféet på 1950-talet.

Skribenten kommer själv ihåg en del besök i Kaffekvarnen som mycket ung på 1950 – talet och blev nyfiken på kvarnens historia så jag kontaktade Carl-Magnus Erstorp i Gösslunda Hembygdsförening som berättade om kvarnens historia.

Sigge Elmbrant hjälper sin farmor Gunnel Svensson i café köket.

Kvarnen uppfördes i slutet på 1800-talet på Kållandsgatan i området Norddalen.
År 1900 flyttades kvarnen till Karlsborg i Tolsjö då kvarnverksamheten var som bäst.
I Tofta och Stenhammar bodde en bekant herre vid namn Gustav Fabiansson som köpte kvarnen 1930 och flyttade den till nuvarande platsen i Stenhammar och drev sin populära caférörelse här mellan åren 1921-1954. Fabiansson kände många konstnärer på Rörstrand och inne i kvarnen kan man skåda takmålningar av Benjamin Lidholm samt tavlor av Erik Thorén.

En kul målning av Erik Thorén inne i kaffekvarnen.

– Jag kommer ihåg jukeboxen och de urholkade bärträden på området som, man kunde sitta med sin vän och dricka läsk, minns Carl-Magnus Erstorp.

Anita Nylunds skapelse ”Kaffekvarnen”

Av en händelse fick skribenten kännedom att formgivaren och konstnären Anita Nylund (dotter till den kände Rörstrandskonstnären Gunnar Nylund) har formgivit en serie som, heter småstad på burk. Inspirationen till de fantasifulla fajansburkarna har Anita fått från sin hemstad Lidköping på 1950-talet. En i serien kallar hon just Kaffekvarnen efter minnen från caféet i Stenhammar.

Gösslunda Hembygdsförening arrenderar kvarnen av kommunen och i gengäld ser föreningen till att sköta och upprusta byggnaderna. Innan hembygdsföreningen huserade här var det Gösslunda Missionsförsamling som hade platsen till sin scoutverksamhet men sedan 1983 är det hembygdsföreningen som har nyttjanderätten för den mysiga kaffekvarnen.

Nära kaffekvarnen står Aspis kiosk till beskådning.

Det var Emil Andersson med smeknamnet ”Apsis” som öppnade sin lilla kioskrörelse på 1940-talet. Den låg då vid Toftabäcken alldeles vid bron över gamla Läckövägen. Här gick också stadsgränsen till Lidköping.

Just vid Toftabäcken slutade många Lidköpingsbor förr i tiden sin cykelfärd för, som sägnen säger, kunde det innebära risk att åka genom Tofta och Lockörn. Av någon anledning hade man fått för sig att i dessa områden rådde rena rama vilda västern.
Jag hörde själv på min ungdomstid att man inte kunde hålla på Villa om man bodde på fel sida av Toftabäcken. Därför var för de flesta av Villaspelarna på 50-talet boende på rätt sida förutom några undantag som exempelvis ”Krullen” Johansson som, lirade i Villa och bodde inne i Lidköping.

Trevligt att tjejerna har öppnat kvarnen vid juletid. Här kan man verkligen få lite julstämning och kan ta en fika i lugn och ro och fundera på vad som väntar nu när julen är på intåg.