Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Hostningar och väsningar)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 09 december 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Hostningar och väsningar

Publicerad fredag, 22 november 2019, 11:45 av Björn Smitterberg

Förkylningstider.

”Viskningar och Rop” var en Bergmanfilm. en ny film kan göras i Stadshuset i Lidköping och travestera till ”Hostningar och väsningar”.
Det har varit några möten där politiker varit med denna vecka och debatten har ansatts av hostattacker och djupa andetag.
Hostan går i Lidköping och det är helt klart att inte bara Stadshuset drabbats. Många är vi som nu drabbas av kittlande svalg och hostattacker. Vi får glädjas över att det brukar gå över till sommarsemestern.

I veckan kunde Lidköpingsnytt berätta att det planeras en stor gudstjänst i Lidköpingsarenan i påsk. En tidigare välkänd rappare har blivit omvänd och byter budskapet och uttalade i en intervju att Lidköping är rätt plats för här är så mycket kriminalitet och droger. Detta fick en del läsare att sätta i halsen. Känt är att det är gott om droger i Lidköping – men frågan är om det är mer här än i andra kommuner. Kriminaliteten är låg i Lidköping – åtminstone enligt den statistik som publicerats hittills.

Så är det då frågan som Rasmus Möller väckt: Får sportarenan användas för religiösa möten? Den saken ska nu utredas.

Nästa vecka infaller den svarta fredagen. Bästa sättet att spara pengar är faktiskt att stanna hemma från det och att gynna våra lokala handlare när vi behöver.

Lokala handlare är det numer inte så gott om. Redaktören skrev för ett par år sedan om höga butikshyror i centrum och blev då rejält utskälld av ett par fastighetsägare. Riktigt rejält, redaktören var illojal. Nu har papperskollegan på Stenportsgatan (som förresten övergivit sitt högre plan och flyttat till bottenvåningen) gjort samma iakttagelse och kanske utdelas bannor även till dem.

Redaktören vet dock att allt fler företagare väljer att samarbeta om lokaler för att dela på kostnader och även gå lite utanför stråket som kostar mest. Inom kort kommer flera frisörsalonger att lämna sina lokaler för att öppna en gemensam i gamla bankhuset på torget. Det finns en företagare som givit upp sin lokal på Stenportsgatan då hyran höjdes från 29.000 till över 30.000 i månaden. En butik vid Nya Stadens torg överges inom kort – hyran är 12.000 i månaden. Andra har slagit sig ihop och öppnat en liten miniatyrgalleria på Sockerbruksgatan där tidigare maskinnostalgiker hållit till. I samma hus finns bl a också advokatbyrå.

Nästa fredag är det också åter demonstrationsdag. Det som började med unga elevers skolstrejk för miljö och klimat har vuxit till en världsrörelse som även omfattar unga. På fredag hålls ett möte för alla som har lunchrast på Nya Stadens torg – Naturskyddsföreningen, FN-föreningen och Folkets Hus-föreningen välkomnar till den dagens manifestation – kom med, var med en stund. Visa vad du känner för jordens uppvärmning.

Samtidigt känner vi att julen börja värma. Förberedelserna har i flera fall börjat mycket tidigt. Så tidigt att när julen väl infinner sig och redaktören somnat under kalle-anka-programmet så börjar man undra: Blir det inte mer?  För den som vill starta så är det öppet för julkul på Sockerbruket under lördagen.

Redaktören föredrar den nya boken, en deckare som utspelar sig i Vargön. Redaktören kan inte så mycket om Vargön, men är van med att läsa böcker som utspelar sig på helt okända orter så det känns ändå som att Vargön är lokalt. Deckare är heller inte den genre redaktören brukar läsa. De handlar nästan alltid om poliser med alkohol- och relationsproblem. Bovarna blir ofta de bästa samhällsmedborgarna.

Det här är en av de tider på året då man ska läsa tecken i skyn för att få veta hur vädret blir framöver. På lördag i nästa vecka är det ju Anders. Ska han braska (vad nu det är för något)? I så fall ska julen slaska. Slask vet vi i de här trakterna vad det är för något. Vi vet också vad en grön jul och ett grönt nyår är. Om nu klimatforskarnas prognoser slår in kanske vi inte får uppleva så många vita jular till. Vi får satsa på Råda Ås och konstsnöspåret.

Host host host God Helg.