Gå direkt till Nyheten (Debatt: Glöm inte bort landsbygden)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Glöm inte bort landsbygden

Publicerad fredag, 15 november 2019, 07:12 av Insändare

– Glöm inte bort landsbygden, manar representanter för fastighetsägare i Skaraborg i en debattartikel.

I de flesta kommuner i Skaraborg finns ett tydligt fokus på att utveckla stadskärnan. Det är positivt och en utveckling vi välkomnar.  En attraktiv och välbesökt stadskärna är ett skylfönster för hela kommunen och bidrar förutom ökad trivsel också till nya etableringar och intäkter. För kommunens varumärke är stadskärnan av yttersta vikt.

Det är dock viktigt att landsbygden inte glöms bort i processen. Tvärtom kan goda villkor för landsbygden vara en avgörande konkurrensfördel i jakten på nya invånare och investeringar.

Alla kan och vill som bekant inte bosätta sig i stadskärnan, och landsbygden har unika kvaliteter staden inte kan erbjuda. Närhet till naturen och högre trygghet borgar för att landsbygdens betydelse kommer att öka de närmaste åren.

Kommunen kan göra landsbygden mer attraktiv på ett flertal sätt. Exempelvis borde goda kommunikationer och utökad kollektivtrafik ha högsta prioritet. Där ingår också fungerande cykel- och gångvägar. Andra viktiga frågor är tillgången till en trygg och hållbar skola, bredband och fiber, likställda avgifter för elnät och VA-taxor samt möjlighet till attraktiva boende.

Om kommunerna inkluderar landsbygden i sin plan för en attraktiv kommun blir man mer intressant för nya medborgare, nya etableringar och även fastighetsägare som tar sitt ansvar med att bygga såväl i stadskärnan som landsbygden.

Vårt budskap till politiker och tjänstemän i kommunerna i Skaraborg är därför enkelt: låt landsbygden finnas med i utvecklingen av staden och tillsammans bli en gemensam vinnare!

Vilken kommun blir den som visar med hela handen att landsbygd och stadsutveckling går hand i hand?

Alma Ohlin
Ansvarig Näringspolitik
Fastighetsägarna Skaraborg

Adam Rapp
Kretsordförande
Fastighetsägarna Skaraborg

David Larsson
VD
Jättadalen Fastighets AB

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Leif
Gäst
Leif
15 november, 2019 06:47

Centralorter har inget emot att ta emot skatt ifrån landsbygden och leka med dom i centralorten som salt vad får vi för pengarna (citat)