Gå direkt till Nyheten (Utmaning att finna vuxna som behöver utbilda sig)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Tisdag 25 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Utmaning att finna vuxna som behöver utbilda sig

Publicerad torsdag, 14 november 2019, 13:26 av Björn Smitterberg

Vuxenutbildningen har ändrat karaktär. När utbildningsnämndens politiker i dag slog fast sin budget för nästa år och plan för de därefter kommande två åren nämns särskilt behov av studie- och yrkesvägledare (SYV).

– Det här behovet kommer att öka, säger Ove Brodin som är utbildningschef med ansvar för utbildningar utöver grundskolan – alltså gymnasiet, vuxenutbildning och andra högre utbildningar som sker i Lidköping i samverkan med fyra andra kommuner i västra Skaraborg.

– Staten ställer vissa krav på att vi ska informera och vi får inte missa, för det kan betyda förlängd utbildningstid för enskilda.

Ove Brodin berättar att det finns en rad olika omständigheter och regler att ta hänsyn till. Bl a är det inte längre självklart att en person som gått gymnasiet enkelt kan gå in och läsa in ett missat ämne i efterhand.

Den eftergymnasiala utbildningen sker i stor utsträckning på Campus Västra Skaraborg på Fabriksgatan. Hit flyttades utbildning för snart 15 år sedan och lokalerna utformades för det.

– Numer bedrivs utbildningen på andra sätt och ofta i större grupper. Vi satsade tidigare på många små studierum, men nu pågår en diskussion om att skapa fler större utrymmen, säger Ove Brodin.