Gå direkt till Nyheten (Flinka fingrars kistor öppnas)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Flinka fingrars kistor öppnas

Publicerad onsdag, 13 november 2019, 15:34 av Björn Smitterberg

I flera år har Vänermuseet förberett den utställning som nu är färdig för invigning på söndag. Det handlar om textila traditioner och inte minst broderi. Inger Strömberg har i flera år bearbetat mönster efter Lisa Melén och Lilli Zickerman. Nu har en särskild hörna skapats med arbeten av Inger Strömberg som själv kommer att vara hedersgäst vid invigningen.

– Jag började brodera med min mormor som 5-åring och har hållit på sedan dess, berättar Inger Strömberg när utställningen öppnades för medier i dag.

Vänermuseet har en hel del broderihistoria att visa. Dels sådant som museet samlat på sig, men inte minst från släktingar till Lisa Melén som ju inte minst är känd för sitt arbete att rädda och även återskapa lokala folkdräkter.

Lilli Zickerman hade också rötter i Skaraborg och var den kvinna som bl a skapade det förbund som knyter samman alla hemslöjdare. Som foto möter hon nu besökarna på Vänermuseet.

– Tänk så många som haft nytta av kvinnornas handarbeten, säger Inger Strömberg. De kyrkliga syföreningarna har samlat in miljontals kronor genom att sälja sina alster och skänka pengar.

”Brodöser utan gränser” är en förening bland flera som är representerad – Monika Larsson har skapat en egen häst.

I dag är det inte bara kvinnor som handarbetar – det har spridit till män. Till utställningen har skolelever i Lidköping fått bidra. Det har inte blivit så mycket att lägga på borden, men väl att ha på sig i form av tröjor, väskor och annat. eleverna har en egen liten del av utställningen.

Ett mönster nedtecknat på 1880-talet fanns i Lisa Meléns samlingar och det har Inger Strömberg förfärdigat till en kudde.
– Ofta  gjordes broderier på tuppens lakansväv, berättar Inger Strömberg. 

En annan del av utställningen handlar om föreningslivet och det som skapas där för handarbeten har, säger Inger Strömberg, en stark social koppling bland kvinnorna. För inte så länge sedan var broderi ett konsthantverk som kunde köpas till jul på torget.

– Min mormor vandrade från Örslösa till torgets julmarknad, med textilier i en barnvagn och under armen.

Inger Strömberg i den särskilda hörna hon skapat.

Utställningen är en hyllning till Lisa Melén och Lilli Zickerman, som båda finns i fullstora porträtt. Det är också en hyllning till flitiga fingra. Kistor finns också – även de är var och en ett konsthantverk. I kistorna förvarades pågående arbeten och det som behövdes.

Den som vill inspireras är välkommen, här finns en liten hörna med soffor (och broderat ryggstöd) att sitta ned och titta i skrifter och böcker. Passar det så finns också väv och garner. Det är uppenbart att detta är en utställning som engagerat museets personal.
_________________________
Bilderna är klickbara till större format.
Utställningen invigs på söndag kl 14.