Gå direkt till Nyheten (Redo spara över 6 miljoner på skolornas kärnverksamhet)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 26 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Redo spara över 6 miljoner på skolornas kärnverksamhet

Publicerad tisdag, 12 november 2019, 15:23 av Björn Smitterberg

Trots att barn- och skolnämndens politiker valt att i första hand minska på de verksamheter som inte är direkt kärnverksamhet i grundskolor och förskolor kommer budgeten för skolorna att minska med drygt 6 miljoner kronor.

Det blir försämringar, erkänner ordföranden i nämnden, Mario Melani, men han är noga med att politikerna försöker lindra effekterna.

Ett problem är förstås att det ska sparas även 2021 och hur det blir 2022 vet ingen. Det kallas ofta effektiviseringar, men beloppen för barn och elever i förskolor och grundskolor kommer att märka försämringar.

Musikskolan har hittills varit ett debattämne, men liberalen Thomas Jansson framhåller att det även är besparingar på det särskilda stöd som vissa unga får för att klara skolan bättre.

– Det blir en sämre skola med besparingar, säger Thomas Jansson, som talar för oppositionspartierna.

Hälsovården för elever och barn kommer att påverkas och det blir en förändring, men även här anser majoriteten i nämnden att det är lindriga försämringar.

2021 är besparingsbetinget för för- och grundskolor nära tio miljoner kronor.

Ett problem som nämnden har att hantera bristen på behöriga lärare. Särskilt stort är problemet i förskolor och fritidshem. Men politikerna gläds åt att resultatet för förra läsårets niondeklassare är bra – klart bättre än i de flesta andra kommuner. Drygt 92 procent av eleverna lämnade grundskolan med behörighet att söka till gymnasieutbildning.

– Vår kärnverksamhet är undervisningen och pedagogiken i för- och grundskolan, säger Mario Melani. Den skyddar vi så långt vi kan. Men trots det drabbas just den verksamheten med besparing på 6 miljoner.

11 kommentarer på “Redo spara över 6 miljoner på skolornas kärnverksamhet”

 1. Lasse Silow skriver:

  Om en fungerande verksamhet måste spara är det fel på budgeten.

 2. Göran skriver:

  Om en icke fungerande verksamhet måste spara så är det ännu mer fel på budgeten.
  Kommunen klarar ej idag att följa skollagen, med besparing kommer det bli ännu sämre.
  Pengar finns det i kommunen, dom gör bättre nytta inom skolan än på banken.

 3. Björn Smitterberg skriver:

  I vilket avseende följs inte skollagen?
  /Red

 4. Leif skriver:

  Förmodligen felprioriteringar när man måste spara på kärnverksamheten skolan ska ju vara våra ungas framtid

 5. Eka skriver:

  Indragningar drabbar i första hand de svaga eleverna som inte får tiĺräckligt med stöd men även de elever som ligger eller skulle kunna ligga lite före med rätt stöd. Det medför att de kan tappa Tristan, misslyckas i skolan vilket på sikt leder till utanförskap. Det brukar även medföra att man inte tar in vikarier vilket leder till fler lärarlösa lektioner. Det går emot skollagen. Sedan varje år prata om brist på lärare med behörighet men känner flera som inte vare sig får jobb här eller kallas ens på intervju

 6. Elisabet skriver:

  Det är C, S, Mp och Kd som önskar prioritera våra gemensamma skattepengar på så vis att skolan drabbas. Eller rättare sagt; att barn och elever drabbas. Detta till förmån för andra investeringar.
  Måste vara många i dessa politikergrupper som aldrig själva varit i behov av riktade stödinsatser inom förskola och skola för sina barn eller för att lärarna ska kunna få rätt stöd för att möjliggöra en lärmiljö som fungerar för alla.
  Rimmar inte dessa prioriteringar dåligt med ideologin inom C, S och Mp?

 7. RGR skriver:

  Jag antar att de själva tycker att de är jättesmarta som hittat ännu ett ställe att spara pengar på, och har fått många ryggdunkar och uppmuntrande kommentarer från kollegor och partikamrater. De som finns ute i verksamheten och drabbas av det här är nog inte lika imponerade…

 8. Snart pedagog skriver:

  Politikerna är så välkomna att besöka våra verksamheter och tala om vad vi ska spara på. De får gärna arbeta 1 vecka och ersätta någon av oss pedagoger och utföra alla uppgifter som vi har. Då kommer de komma fram till ett beslut som säger; Det går inte att spara mer på dessa verksamhete utan det måste tillföras pengar. Det heter så fint att vi är 3 st pedagoger på våra 12st små barn 1-2,5 år men bara under tiden kl 1030-1230. Övrig tid är det bara 4st händer till de 12 barnen som finns på hemvisten…..

 9. Ove Nordström skriver:

  Det kanske hade varit smartare att ta med V i majoriteten framför KD?

 10. Watchingeye skriver:

  I anständighetens namn bör politikerna redovisa vilka områden som det inte dras ner på resp vilka områden som får ökade anslag. Upp med korten på bordet hur prioriteringarna ser ut hos er politiker. Har ni kurage och vilja nog att göra detta? Märkligt att alla ser barnen som det viktigaste vi har för vår framtid, ända fram tills pengar kommer in i bilden…

 11. Lunnarn skriver:

  Ove Nordström:Antar att V prioriterar bandyn och konstgräs före skola och kultur.

Kommentarerna är stängda