Gå direkt till Nyheten (Mysig julmarknad på Falkängen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 08 april 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Mysig julmarknad på Falkängen

Publicerad lördag, 09 november 2019, 15:01 av Tore Sahlström

Efter en sommar och en höst så närmar sig julen 2019 med stormsteg.
Säsongen med julmarknader har nu satt fart och, på många olika platser råder det en febril julkommers.

Julmarknaderna är väl ett sätt att tjuvstarta julen och, lysa upp den gråa och dystra novembermånaden. Marknaderna bidrar ofta till att besökarna trollbinds av den mysiga stämningen som, brukar råda på dessa juljippon.

Hantverkarna Anki Johansson och Anita Larsson utanför sitt Ögonfröjd.

Falkängen i Hällekis är tidigt ute med sin julmarknad som, de kallar för Vintergatan. Fast så vintrigt var det inte denna novemberlördag. Hela Kinnekulle låg inbäddad i tät dimma.

Under evenemangsdagarna tänder arrangörsgruppen marschaller i hela samhället och julpyntar området. Arrangörerna vill få fram den mysiga julkänslan och, samtidigt får de då ett tillfälle att visa samhörigheten i byn. Det är det femte året i rad som Vintergatan arrangeras.

Bitte-de Roos sålde dörrdekorationer.

Falkängen har det senaste året varit mycket i ropet då Götene kommun vill sälja den största turistattraktionen i sin kommun. Senaste året besöktes hantverksbyn av 70.000 besökare.

Pappa Tobias med sonen Olle samt mamma Johanna Eriksson hos den icke livs levande tomten.

Om den mysiga stämningen rådde ute på byn så, var många av hantverkarna som kände sig lite nedstämda för vad som kommer att hända Nordens största hantverksby. I dagarna har det bildats en ny Falkängengrupp som, har bjudit in Hällekisborna till ett möte och diskutera Falkängens framtid. Besökarna möts av ett anslag om gruppens möte vid Vintergatans början.

Vid huset Ögonfröjd satt för dagen till ära med tomteluva hantverkarna Anki Johansson och Anita Larsson. Anita har varit på Falkängen i 36 år och. hon känner trots allt en liten optimism om Falkängens framtid.

-Det finns ännu så länge ett litet hopp – nu när ärendet om Falkängen har återremitterats, menar Anita Larsson.

Andra hantverkare är lite mera pessimistiska och Bitte-de Roos säger att om det skulle bli en fortsättning kommer säkert hyrorna att skjuta i höjden.

Margareta Bercu i huset Smultronstället som, för dagen bakar pepparkakor till besökarna är också lite pessimistisk om Falkängens framtid.

– Jag lever trots allt på hoppet även om det ser mörkt ut.
– Kommunen kan väl inte bara slå igen hantverksbyn och flytta den till en annan ort.
– Det otänkbart för oss här på Falkängen säger den pepparkaksbakande Margareta.

Musiken på julmarknaden stod slöjdaren Hans Gustavsson tillsammans med den flitige Falkängenbesökaren Dag Gustavsson för.

Trots den ovissa framtid som Falkängen går till mötes så rådde det en mysig och härlig julstämning hos både besökare och hantverkare denna dimmiga novemberlördag.

I ett litet militärtält på Vintergatan stod Forshems scoutkår och sålde lotter.

Vintergatans besökare möttes av detta anslag.
Bilden kan inte klickas till större format.