Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Har du låst när du gick hemifrån?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Har du låst när du gick hemifrån?

Publicerad fredag, 08 november 2019, 11:55 av Björn Smitterberg

Stängde du alla fönster, stängde du av spisen?
Släckte du stearinljusen?

Allt det där är frågor som oroar och som får de flesta att tänka efter. Varje år görs på uppdrag av ett säkerhetsföretag en intervjuundersökning om oron för säkerheten i hemmet. När det gäller risken för inbrott svarade man om inbrottssäkerhet: 

  1. Glömt att låsa ytterdörren när de lämnat hemmet (44 %)
  2. Råkat lämna fönster eller altandörr på glänt när de gått hemifrån/åkt på semester (33 %)
  3. Gömt nycklarna utanför boendet tex. under en kruka eller liknande (31 %)
  4. Glömt nycklarna i dörren (29 %)

Redaktören har ju sina släktdrag på Gotland. Där har det – åtminstone förr – varit vanligt att man inte låser sin dörr. I en revy för många år sedan skojades då om att man ska inte låsa – för då förstår tjuven att ingen är hemma.

Redaktören är van med begrepp som energi och effekt. För att informera sig lite gick redaktören in på diverse bilföretags hemsidor och måste påstå: Förvirring. Man nöjer sig med undermåliga uppgifter. Den som intresserar sig för en förbränningsmotor-bil får noggranna uppgifter om motorernas effekt och utsläpp enligt noggrant utformade normer. Men det här med hybrid och elbilar förvirrar i många fall. I några fall har tillverkaren tagit en ”vanlig” framhjulsdriven bil och kompletterat med elmotorer på bakhjulen. Enda effekten av det är att det lurar skattesystemet.
Här behövs skärpning – det räcker inte att säga hur långt elen räcker i bästa fall. Många hoppas kunna komplettera sin elbil med solceller. Det är en fin tanke – men det går åt ganska många kvadratmeter solceller för att nå balans.

En gång under redaktörens tidiga reporterliv upptäckte han vid ett domstolsbesök att lagfarter var offentliga handlingar. De handlades då av tingsrätterna – så är det inte längre. Redaktören började publicera i den tidning han då jobbade på alla fastighetsaffärer. Det blev ett rasande och bråkande bland många som ansåg sig utlämnade. Men chefen stod på sig, publiceringen fortsatte och redaktören har under årens lopp publicerat namn på säljare och köpare av fastigheter. Men nu är det slut. Nu publiceras inte fler. Det är läsning många tycker är intressant, men det blir nu med nya regler för mycket arbetstid för att ta fram materialet. Ingenting är för evigt… men det här har varit nära.

En aktuell nyhet: När redaktören stod i morgontofflorna och tittade ut var det vitt av blöt blöt snö. Men det gick över.

Och så ett citat – som blivit klassiskt. Den kände idrottsprofilen i TV:
– Jag har tränat två pass i veckan varje dag.

Trevlig helg.