Gå direkt till Nyheten (Känslosamt beslut i Lidköpings kyrkofullmäktige
Två av de tre kyrkorna kan komma att säljas)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 31 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Känslosamt beslut i Lidköpings kyrkofullmäktige
Två av de tre kyrkorna kan komma att säljas

Publicerad tisdag, 05 november 2019, 20:27 av Björn Smitterberg

21 ledamöter i kyrkofullmäktige beslutade vid 20-tiden i kväll att på sikt och när det är möjligt att avveckla två av församlingens tre kyrkor. 2 andra ledamöter reserverade sig.
Ingressen ovan uppdaterad.

Det är S:ta Maria och S:t Sigfrid som kommer att säljas och på sikt, cirka 2030, ska hela verksamheten centreras till de egna lokalerna i S:t Nicolai och Nicolaigården.

Karin Enerbäck förklarade att det förestår en stor omställning i verksamheten.

– Men vi ska givetvis även i fortsättningen verka i hela samhället, sa kyrkoherde Karin Enerbäck.
– Vi behöver också ha egna lokaler för våra verksamheter och då får vi koncentrera oss till Nicolaikyrkan och Nicolaigården. Men jag förstår att vi har en lång väg att gå.

En särskild utredning som kyrkorådet beställt har visat att Lidköpings församling har gott om lokaler, men de används väldigt lite. Och priset är högt samtidigt som Lidköpings församling går mot minskande inkomster.

– Vi vill behålla personalen, samtidigt som vi kan spara in på lokaler samtidigt som vi kan använda dem mer effektivt.

Beslutet var känslosamt, det visade inte minst Inghar Främberg som i många år varit kyrkopolitiker.
– När vi för 50 år sedan byggde Sigfridskyrkan var det andra tider.

Lars-Gunnar Frisk, ordförande i kyrkorådet, presenterade utredningen om lokaler – som används för lite och kostar för mycket.
– Kyrkan ska inte vara fastighetsförvaltare, sa han.

I kväll beslutades också att en omfattande restaurering av Nicolaikyrkan ska ske. Den kostar cirka 25 miljoner in- och utvändigt. Staten betalar genom kyrkoantikvarisk ersättning i runda tal hälften. Arbetet kommer att pågå 2020 och delvis 2021.

Budgeten för verksamheten inklusive fastighetskostnader fastställdes till cirka 26 miljoner kronor, och begravningsverksamheten till drygt 14 miljoner kronor.

I sammanhanget ska nämnas att inte långt från Mariakyrkan ligger Majåkerskyrkan, men Majåkerskyrkan hör till Sävare församling. Kyrkans Gård Lockörn hör till Sunnersbergs församling. Beslutet i kväll gällde Lidköpings församling.

3 kommentarer på “Känslosamt beslut i Lidköpings kyrkofullmäktige
Två av de tre kyrkorna kan komma att säljas”

 1. Lillan skriver:

  Jag kan tycka att det är skrämmande att så många går ur svenska kyrkan så att kyrkor måste stängas för att det saknas pengar. Man behöver inte vara flitig kyrkobesökare för att vara med, svenska kyrkan gör så mycket annat. Vid kriser och olyckor av olika slag ställer alltid kyrkan upp det till skillnad från myndigheter. I nya Sverige läggs kyrkor ned och moskeé byggs, också nått att reflektera över för gemene man!

 2. Watchingeye skriver:

  Lillan: Så du menar att det byggs fler moskeer för att kyrkor läggs ner? Har jag förstått dig rätt då? Sen bör man kanske inte glömma det där med att religionsfrihet är ett signum för Sverige. Att tro på en religion ska inte tryckas ner i halsen på folk, låt gemene man välja sin tro i sin takt på sina villkor. Kanske nån av de överflödiga kyrkorna kan bli ett ungdomens hus med allt positivt det skulle kunna föra med sig….. Själv tror jag på mänskligheten även om det idag kan kännas kärvt med de mörka strömningar vi aningslöst tar till oss…..om du tvivlar på det kan du alltid ta ett snack med KD. Trevlig helg önskas till alla, oavsett tro!

 3. RGR skriver:

  En del av kyrkobyggnaderna är kulturhistoriskt viktiga att bevara, så på det sättet är det kanske synd. Man får hoppas att de nya ägarna är lika duktiga på att vårda byggnaderna.
  Men i övrigt tycker jag bara att det är positivt att kyrkans medlemsantal och inflytande minskar. Jag är stolt över att Sverige är ett sekulärt land.

Kommentarerna är stängda